Nederland kort

Waterschapsstemmen per post is geen waterdicht systeem

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Het stemgeheim van de drie miljoen mensen die vorig jaar tijdens de waterschapsverkiezingen per post hun stem uitbrachten, was onvoldoende gewaarborgd. Dat blijkt uit documenten die Rop Gonggrijp, voorzitter van de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet, via de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft opgevraagd. Het is onduidelijk of kan worden herleid op wie de kiezers stemden. Vandaag praat de Tweede Kamer met staatssecretaris Huizinga (Waterstaat, ChristenUnie) over het waterschapsbestel. Vorig jaar besloot Huizinga dat kiezers per post moesten stemmen omdat het internetstemsysteem RIES onveilig was gebleken. Na de slechte opkomst van de waterschapsverkiezingen vorig jaar (24 procent) bekijkt Huizinga bovendien of gemeenteraden of Provinciale Staten waterschapsbesturen kunnen kiezen.

Celstraf en tbs voor doden eigen baby’s

Door onze correspondent

Almelo. De rechtbank in Almelo heeft de 24-jarige studente Marike H. uit Enschede veroordeeld tot anderhalf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag op haar twee baby’s. Ze doodde de kinderen direct na de geboorte. Het vonnis komt overeen met de eis van de officier van justitie. De rechtbank acht de kans op herhaling aanwezig als de vrouw niet wordt behandeld. H. hield beide zwangerschappen verborgen en doodde de kinderen uit angst voor ontdekking. De baby’s die ze ter wereld bracht, in november 2006 en in mei 2008, kwamen door verstikking om het leven. H. verstopte de lijkjes bij een garagebox in de buurt van een studentenhuis waar ze woonde en bij haar moeder op zolder.

Amsterdamse politie ontruimt kraakpand

Amsterdam. De Amsterdamse politie heeft gisteren een pand in de Vrolikstraat in Amsterdam-Oost ontruimd. Tot aanhoudingen kwam het niet. Amsterdam kondigde in reactie op een arrest van de Hoge Raad gisteren aan door te gaan met het ontruimen van kraakpanden. De Hoge Raad bepaalde in oktober dat het huisrecht van krakers niet zomaar mag worden geschonden. Gemeente, politie en justitie ontruimen nu op basis van een wetsartikel over huis- en lokaalvredebreuk. Als het pand in gebruik is op het moment dat het wordt gekraakt kan het op basis hiervan worden ontruimd, stelt de gemeente. Of, zoals gisteren, wanneer de krakers op heterdaad worden betrapt, aldus een politiewoordvoerder. De politie houdt het pand in de gaten om te voorkomen dat het opnieuw wordt gekraakt. (ANP)