Minigeveltjes van baksteen

Jerry Harberink uit Voorthuizen maakt nauwgezet gevels na in miniatuur. Met echt bouwmateriaal zoals baksteen, cement, hout en leisteen.

In luchthavenwinkels vind je alles wat je niet nodig hebt en nog veel meer. Vooral het segment ‘staat mooi bij iemand anders op zijn schoorsteen’ is ruim vertegenwoordigd.

Toppunt in het genre overbodige cadeaus is wel het Delftsblauwe, Amsterdamse trapgevelhuisje op miniformaat. In mijn beleving gaat die alleen goed samen met de windbuks. Voor vele anderen geldt dat overduidelijk niet. Er moeten op raamkozijnen en schoorstenen hele straten staan met aaneengesloten blauw-wit porseleinen huisjes. Miniatuurhuisjes staan ook bij ons thuis, maar dan als gebruiksvoorwerp, zeg maar speelgoed. Hoewel, op heel speciale dagen zetten we een affectief beladen huisje met een waxinelichtje op tafel. Verder komen er geen huisjes of geveltjes onze woning binnen. Of het zou de gevel van ons huis moeten zijn. Want als het goed is, heb je met je eigen huis ook een affectieve band. Je eigen huis op de schoorsteen is van een andere orde dan een inwisselbaar keramisch massaproduct. Jerry Harberink zag een niche. Hij maakt ingelijste miniaturen van, zoals zijn website omschrijft: historische, beeldbepalende gevels van landhuizen, boerderijen en grachtenpanden. De geveltjes zijn ‘tot in de finesses’ aldus Harberink in hun natuurlijke materialen; hout, steen, cement weergegeven. Op zijn site zien we huizen en boerderijen uit bijvoorbeeld Elburg, Veere, Nijkerk of Usquert. Ieder geveltje staat, beheerst in een lijst, geschiedenis uit te stralen. Of hij iets uit Amsterdam heeft? Hij stuurt een beeld van de Geldersekade nummer 9 ( breedte 32 cm, 42 cm) in Amsterdam. Het pand is eigendom van de familie Vinke en het decoratieve geveltje is gemaakt in opdracht van een van de nazaten-Vinke. Harberink: „De over-overgrootvader is in dit pand begonnen en de nazaten-Vinke zijn als cargadoor groot geworden.”

Henk Dessens is conservator van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en blijkt de auteur van het boek Vinke & Co. / 1860-1985. Vinke kwam rond 1800 uit Overijssel naar Amsterdam en begon daar aan de kade, vlak bij het IJ een winkel in victualiën. De familieboerderij in Overijssel zorgde voor de aanvoer van houdbaar voedsel. Kapiteins sloegen bij Vinke gedroogde erwten en gerookte hammen in. Maar ook scheepsbenodigdheden als touw en blok.

Albertus Vinke richtte vanuit deze winkel in 1860 het cargadoorsbedrijf Vinke & Co. op. Telefonisch laat Dessens weten dat de winkel inderdaad het pand op de Geldersekade is en van binnen en buiten nog vrijwel in de oorspronkelijke staat verkeert. En nu staat het onopvallende, historische pandje in een lijstje een conversation piece te zijn. Hoe veel mag de tastbare familietrots kosten? Harberink: „Dat varieert.” Veel hangt af van de lijst. Die wordt niet door Harberink gemaakt, maar door een lijstenmaker. De prijs van een ingelijst miniatuurtje ligt tussen de € 650 en € 3.500.

Meer miniaturen zijn te zien op: www.jerryharberink.nl

    • Hans Moll