Messi winnaar Gouden Bal

De Argentijnse aanvaller Lionel Messi is gekozen tot Europees voetballer van het jaar 2009. Dit meldt het Franse voetbaltijdschrift France Football, dat de verkiezing organiseert, vandaag op zijn website. Messi won dit jaar met zijn club FC Barcelona de Champions League, de landstitel en de Spaanse beker. Momenteel staat hij met de Catalaanse club bovenaan in de Primera Division.

De 22-jarige Argentijn kreeg 473 punten van een panel van 96 sportjournalisten uit de hele wereld. Daarmee hield hij zijn naaste concurrent, de Portugees Cristiano Ronaldo, ver achter zich. De aanvaller van Real Madrid kreeg 233 punten. Ronaldo had de prestigieuze onderscheiding vorig jaar gekregen, toen hij nog speelde voor Manchester United.

Nog niet eerder in de 54-jarige geschiedenis van de Gouden Bal, zoals de prijs ook wel wordt genoemd, was het verschil tussen de nummer één en de nummer twee zo groot. Messi – die zich met Argentinië ook plaatste voor het WK in Zuid-Afrika – gold na zijn uiterst succesvolle seizoen met Barcelona als grote favoriet voor de prijs. In mei scoorde hij met het hoofd het tweede doelpunt in de finale van de Champions League, die Barcelona met 2-0 won van Manchester United.

Messi verhuisde op zijn dertiende van Rosario (Argentinië) naar Barcelona. Drie jaar later debuteerde hij in het eerste elftal onder coach Frank Rijkaard, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Porto. Met Argentinië won hij het jeugd-WK (2005) en olympisch goud (2008).

De topvijf van beste spelers van Europa wordt dit jaar gecompleteerd door medespelers van Messi. De Spaanse middenvelders Xavi en Andrés Iniesta werden derde en vierde met respectievelijk 170 en 149 punten. Samuel Eto’o uit Kameroen kreeg 75 punten en eindigde als vijfde. Hij verwisselde FC Barcelona afgelopen zomer voor de Italiaanse club Internazionale. Tot de dertig genomineerde voetballers behoorde dit jaar geen enkele Nederlander.

Marco van Basten won in 1992 als laatste Nederlander de Gouden Bal. De spits van Ajax, AC Milan en Oranje was ook winnaar in 1988 en 1989. Ruud Gullit (1987) en Johan Cruijff (1971, 1973 en 1974) waren de andere Nederlandse winnaars van de Gouden Bal. (ANP, Reuters)