Kort nieuws Kunst

Servische schrijver Milorad Pavic (80) overleden

Door onze kunstredactie

ROTTERDAM, 1 DEC. - De Servische schrijver Milorad Pavic is gisteren op 80-jarige leeftijd in Belgrado overleden. Pavic was hoogleraar in de vroegmoderne Servische literatuur en publiceerde romans als Landschap geschilderd met thee en De binnenkant van de wind.

Hij dankte het feit dat hij in dertig landen vertaald werd aan Het Chazaars woordenboek(1984), een roman over werkelijkheid en fictie in de cultuur van een Kaukasisch bergvolk. Het boek had de vorm van een lexicon en verscheen in een vrouwelijke en een mannelijke versie. Het is deels op te vatten als een fabel over een door veel Servische intellectuelen bepleite ‘wederopstanding’ van het Servische volk na het communisme. Pavic ondertekende ook een manifest van de Servische Academie van Wetenschappen, dat begin jaren negentig een ideologische opmaat tot de Joegoslavische burgeroorlog vormde.

Staking van Franse musea breidt uit

Door onze correspondent

Parijs, 1 dec. - Franse vakbonden hebben opgeroepen om morgen te staken in de musea. Het Centre Pompidou in Parijs is sinds begin vorige week al gesloten wegens een staking. Onder meer de overzichtstentoonstelling van Pierre Soulages is daardoor gesloten voor het publiek. Het museumpersoneel protesteert tegen het personeelsbeleid. De cultuursector wordt getroffen door het overheidsbeleid om slechts één op de twee vertrekkende ambtenaren te vervangen. In het Centre Pompidou verdwijnen daardoor enkele tientallen banen per jaar. Zo’n veertig procent van de 1.100 werknemers is ouder dan vijftig jaar. Morgen voert minister Mitterrand een eerste gesprek met de vakbonden in de cultuursector.

Cervantesprijs voor schrijver Pacheco

Madrid, 1 dec. - De Mexicaanse schrijver José Emilio Pacheco heeft de Cervantesprijs gewonnen. De zeventigjarige Pacheco is schrijver, dichter, journalist en literatuurcriticus. De jury van de belangrijkste prijs voor Spaanstalige literatuur noemde hem „een uitzonderlijk dichter van het dagelijks leven”. Pancheo vertaalde onder meer stukken van Tennessee Williams en Samuel Beckett. Aan de prijs is een geldsom van 125.000 euro verbonden. Vorig jaar won de Spaanse schrijver Juan Marsé. (AFP)