Kort nieuws Economie

Aegon en SNS Reaal betalen deel staatssteun terug

Den Haag, 1 dec. - Verzekeraar Aegon en bank-verzekeraar SNS Reaal hebben een deel van de verkregen staatssteun terugbetaald. Bij Aegon gaat het om 1 miljard euro, ofwel eenderde van de gehele lening van 3 miljard euro. SNS Reaal heeft 185 miljoen euro afgelost van de 750 miljoen euro die werd geleend. Dat maakten de concerns vandaag afzonderlijk van elkaar bekend. Behalve de aflossing betaalden de concerns ook verschuldigde rente. Bij Aegon ging het om een bedrag van 44 miljoen euro, terwijl SNS Reaal 7,5 miljoen euro overmaakte aan de staatskas. (ANP)

Werkloosheid in eurozone gestegen

Brussel, 1 dec. - In de Europese landen die de euro voeren, waren in oktober iets meer mensen werkloos dan een maand eerder. Ten opzichte van vorig jaar zijn er veel meer werklozen. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat, die vandaag bekend zijn gemaakt. Op de totale bevolking in de eurozone was bijna een tiende werkloos, ofwel ruim 15,5 miljoen mensen. Dat zijn er 134.000 meer dan een maand eerder en ruim 3 miljoen meer ten opzichte van vorig jaar. Nederland (3,7 procent) en Oostenrijk (4,7 procent) hadden de laagste werkloosheid. Letland en Spanje scoren het hoogst, met een werkloosheid van rond de 20 procent. (ANP)

Roompot neemt Hogenboom over

Kamperland, 1 dec. - Roompot Vakanties uit het Zeeuwse Kamperland neemt verhuurbemiddelaar Hogenboom Vakantieparken over. Daarmee breidt Roompot het aantal vakantieparken uit met meer dan zestig in onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dat heeft Roompot vandaag bekendgemaakt. Hogenboom blijft onder eigen naam opereren vanuit zijn hoofdkantoor in Uithoorn. Volgens Roompot, met in totaal 33 eigen vakantieparken en meer dan zeventig parken in verhuurbemiddeling, past de acquisitie in de groeistrategie van de onderneming. (ANP)

Miljardeninjectie door Bank of Japan

Tokio, 1 dec. - De Japanse centrale bank stelt leningen beschikbaar aan financiële instellingen voor een bedrag van 10.000 miljard yen (77 miljard euro) tegen een rente van 0,1 procent, om de economie een extra opsteker te geven. Dat heeft de Bank of Japan vandaag besloten. De Japanse overheid maakt zich onder meer zorgen over de schade die een dure yen de economie kan berokkenen. Vorige week daalde de dollar tot het laagste punt ten opzichte van de yen in veertien jaar. (ANP)