Kort nieuws Buitenland

Zondagsopening winkels Berlijn ongrondwettelijk

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 dec. - Winkels in Berlijn mogen voortaan niet meer alle vier de zondagen tijdens de adventperiode de deuren openen. Dat heeft het Duitse Constitutionele Hof vanochtend bekendgemaakt. Nadat de bevoegdheid voor zondagsopeningen grotendeels bij de deelstaten kwam te liggen, nam Berlijn in 2006 de meest liberale wet van Duitsland aan. Winkels daar mochten onder meer open zijn op de vier zondagen voor Kerst. Daar werd een klacht tegen ingediend door de evangelische en rooms-katholieke kerk, die meent dat de wet indruist tegen de zondagsrust, die is opgenomen in de Duitse grondwet. Het arrest heeft ook gevolgen voor andere deelstaten die de zondagsopeningen wilden versoepelen.

Berlusconi in Wit-Rusland op bezoek

Minsk, 1 dec. - Silvio Berlusconi heeft gisteren persoonlijk een eind gemaakt aan een jarenlang internationaal isolement van Wit-Rusland. De Italiaanse premier bezocht, als eerste westerse regeringsleider in vijftien jaar, het land van president Aleksandr Loekasjenko, ook wel de „laatste dictator van Europa” genoemd. De contacten tussen het Westen en Wit-Rusland werden halverwege de jaren negentig beperkt, als gevolg van frequente mensenrechtenschendingen, het vervalsen van verkiezingen en de afbraak van de democratie in het algemeen door Loekasjenko. Volgens Berlusconi echter „houden” de Wit-Russen van Loekasjenko, „wat blijkt uit de verkiezingen”. (AFP)

EU schaft visa drie Balkanlanden af

Brussel, 1 dec. - Inwoners van Macedonië, Montenegro en Servië hebben met ingang van 19 december voor reizen naar de meeste EU-landen geen visum meer nodig. Voor de inwoners van Albanië en Bosnië blijft de visumplicht bestaan. Dat hebben de EU-ministers van Justitie gisteren in Brussel besloten. Het besluit geldt voor de zogenoemde Schengenzone, waarbinnen de grenscontroles op personenverkeer zijn opgeheven. Tot deze zone behoren IJsland, Noorwegen en Zwitserland en de EU, behalve Groot-Brittannië en Ierland. (AP, Reuters)

Irak: in november 88 burgers gedood

Bagdad, 1 dec. - In Irak zijn de afgelopen maand in totaal 88 burgers om het leven gekomen bij aanslagen en aanvallen, zo hebben de Iraakse ministeries van Binnenlandse Zaken, Defensie en Gezondheid berekend. Dat is een van de laagste maandelijkse totalen sinds de Amerikaans-Britse invasie in maart 2003. Daarnaast werden 32 militairen en politiemannen gedood. In oktober werden meer dan 300 mensen gedood, van wie 155 bij een zware aanslag in Bagdad. Gisteren werden in het noorden van het land drie politiemannen en militairen gedood bij afzonderlijke aanslagen. (AP, AFP)

Spanje: Al-Qaeda achter gijzeling

Nouakchott, 1 dec. - De Spaanse regering vreest dat de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda verantwoordelijk is voor de verdwijning van drie Spaanse hulpverleners, afgelopen zondag in Mauretanië. De drie Spanjaarden werden overvallen terwijl zij met de auto onderweg waren in het West-Afrikaanse land. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat „alles wijst” op de hand van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb. De terreurbeweging heeft onder meer de moord, in juni, op een Amerikaanse leraar in Mauretanië geclaimd. Vorig jaar riep zij op tot ‘heilige oorlog’ in Mauretanië. (Reuters)

Spanje in actie voor Saharaanse activist

Estoril, 1 dec. - De Spaanse regering heeft Marokko gevraagd het paspoort terug te geven aan de Saharaanse activist Aminatou Haidar, die twee weken geleden naar het Spaanse Lanzarote werd uitgezet uit de door Marokko geannexeerde Westelijke Sahara. Ze is sindsdien in hongerstaking. De stap werd gisteren bekendgemaakt door minister van Buitenlandse Zaken Moratinos in de marge van een internationale bijeenkomst in Estoril (Portugal). Moratinos bood Haidar zaterdag Spaans staatsburgerschap aan, maar dat wees ze af. (AFP)