Kort nieuws Binnenland

Italiaanse justitie verdenkt advocaat van maffiabanden

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 1 dec. - De Amsterdamse advocaat Leon van Kleef is door de Italiaanse justitie als verdachte aangemerkt in een onderzoek naar cocaïnesmokkel door de Italiaanse maffia. Van Kleef werd hiervoor in 2001 aangehouden in Spanje maar is snel weer vrijgelaten. Volgens kantoorgenoot Nico Meijering is de verdenking van zijn collega gebaseerd op aantoonbaar onjuiste informatie. Van Kleef kwam in beeld bij de Italiaanse justitie nadat twee leden van de maffia telefonisch afspraken elkaar te ontmoeten op het kantoor van Van Kleef. Een verzoek van de Italiaanse justitie om het advocatenkantoor te observeren is door het Openbaar Ministerie afgewezen. Volgens Meijering had Van Kleef op de dag van die ontmoeting een zitting in Groningen en was hij niet op kantoor.

Rijbewijs bromfiets pas in maart 2010

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 dec. - Het praktijkexamen voor brom- en snorfietsers dat op 1 januari 2010 zou worden ingevoerd, wordt uitgesteld. Volgens brancheorganisatie BOVAG zal minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) de Tweede Kamer hier deze week over informeren. Het ministerie wil niet vooruitlopen op de brief van Eurlings aan de Kamer maar volgens de BOVAG heeft het maken van de wetgeving vertraging opgelopen. Het rijbewijs wordt nu op zijn vroegst in maart ingevoerd. In 2008 vielen bij ongelukken met brom- en snorfietsen 75 doden en raakten 3.250 mensen gewond. Volgens het ministerie kan het aantal doden door het invoeren van het rijbewijs dalen met bijna tien procent.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Rijbewijs bromfiets pas in maart 2010 (1 december, pagina 2) staat dat in 2008 door ongelukken met brom- en snorfietsen 75 doden en 3.250 gewonden vielen. Dit is gebaseerd op cijfers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat waarin ook ongelukken met scootmobielen en gehandicaptenvoertuigen zijn meegeteld. Het aantal doden door brom- en snorfietsongelukken in 2008 is 51. Bijna 1.800 mensen raakten gewond.

Acht jaar cel voor grote wapenvondst

Rotterdam, 1 dec. - De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag celstraffen tot acht jaar opgelegd aan drie verdachten die betrokken zijn bij de, voor zover bekend, grootste wapenvondst tot nu toe in Nederland. De Nationale Recherche deed die in september 2008 in Amsterdam. Het gaat onder meer om bijna 250 vuurwapens, veel geluiddempers en steekwapens. De Nederlanders bleken na onderzoek de leveranciers van de wapens aan Ierse criminelen. De rechter legde de hoofdverdachte acht jaar cel op, twee andere verdachten kregen respectievelijk vier en drieënhalf jaar gevangenisstraf. (ANP)

Advocaat Boere wil weer einde proces

Aken, 1 dec. - De verdediging van de Nederlandse ex-SS’er Heinrich Boere heeft vandaag opnieuw gevraagd om stopzetting van het proces dat zich momenteel voor de rechtbank in Aken afspeelt. De advocaat beroept zich op het vandaag in werking getreden Verdrag van Lissabon, waarin volgens hem staat dat iemand in Europa niet twee keer voor hetzelfde mag worden vervolgd of gestraft. Omdat Boere in 1949 bij verstek is veroordeeld, is de zaak daarmee afgedaan, zo vindt de verdediging. Dat Boere zijn straf in Nederland niet heeft uitgezeten, doet daarbij voor de advocaat niet ter zake. (ANP)

Toch ontruiming kraakpand A’dam

Amsterdam, 1 dec. - De politie in Amsterdam heeft gisteren een kraakpand in Amsterdam-Oost ontruimd. Tot aanhoudingen kwam het niet. De krakers hadden bij binnenkomst van de politie het pand reeds verlaten. Amsterdam kondigde in reactie op een arrest van de Hoge Raad gisteren aan door te gaan met het ontruimen van kraakpanden. De Hoge Raad bepaalde in oktober dat het huisrecht van krakers niet zomaar mag worden geschonden. Als het pand in gebruik is op het moment dat wordt gekraakt, of krakers op heterdaad worden betrapt, kan wel worden ontruimd, stellen gemeente en politie. (ANP)

Extra fouilleren in centrum R’dam

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 dec. - De Rotterdamse politie mag met ingang van vandaag gedurende twee maanden preventief fouilleren in het centrum van de stad. Burgemeester Aboutaleb heeft daartoe besloten op basis van een stijging van het aantal aangiften van geweldsmisdrijven. Bij eerdere acties in het centrum van Rotterdam zijn dit jaar 35 mensen aangehouden wegens verboden wapenbezit.