Jurisprudentie

Zet uw transistortje maar weer wat harder, en gaat u lekker achterover. Dit is Meniscus & Co, het verhelderende lichtje in de duistere nacht van het sportuniversum. Niemand minder dan Claudia Pechstein zal in uw oortjes komen fluisteren. Welkom Claudia, mag ik je van harte feliciteren?

„Flauw, flauw, flauw; mijn opgestoken middelvinger kunt u krijgen.”

Voor de onwetende luisteraars, Claudia Pechstein is de allereerste sporter in de geschiedenis die voor twee jaar geëlimineerd is op basis van afwijkende parameters in het bloedpaspoort. Haar beroep tegen de schorsing door de schaatsbond is door het Internationaal Sporttribunaal CAS verworpen.

„Zegt u er wel even bij dat ik nog nooit betrapt ben op verboden producten.”

Claudia Pechstein, beminde luisteraar, heeft nimmer een positieve dopingplas ingeleverd. Claudia, je hebt wel erg lange tenen vandaag, maar er dansten wél veel te veel vrolijke jonge bloedcelletjes in je bloedbaan.

„Een mens zou voor minder met lange tenen zitten. Ik houd vol, ik ben het slachtoffer van de stuntelende, onrechtvaardige en perverse antidopingmaffia. Ik ben gestraft op grond van indicaties die zelfs in wetenschappelijke kring omstreden zijn.”

Je noemt jezelf een misbruikt proefkonijn, een ondergeschikte in een project dat jurisprudentie moet genereren.

„Voor de ware jurisprudentie stap ik nog naar de burgerrechter. Ze hebben hier niet met een playboy- konijntje van doen. Ik kan u verzekeren: als ik al stiekem dingetjes gedaan zou hebben om mijn bloed een beetje te doen dansen, dan nog beende ik naar de burgerrechter. Zelfs een sporter verdient rechtvaardigheid!”

Wat zijn vrouwen mooi als ze met de vuist op tafel rammen. De whisky kolkt bijna uit mijn glas. Tegenover me zit een aantrekkelijke vrouw met heuse kloten aan haar lijf, luisteraars. Claudia, je bent een voorbeeld voor de sportende paria.

„Ze kunnen me allemaal de kloten kussen. In het beste geval ziet het verzamelde sportgajes dat me nu als een overbodige pit uitspuugt mij als de ‘collateral damage’ van een wrang heropvoedingssysteem dat ze stiekem omarmen. En zelf maar door blijven gokken: wat mag niet, maar kan nog net.”

Denk je dat je verleden in de oude DDR-school je parten speelt?

„Ah, u doelt op de beruchte blauwe pillen die daar toen als zuurtjes werden uitgedeeld? Laat ik het zo formuleren: afgezien van die pillen en overigens nog veel meer ampullen, was het oude DDR-systeem van een welhaast utopisch gehalte. Ik zie dat her en der vruchteloze pogingen worden ondernomen het te kopiëren.”

Laatste vraag, mijn lieve Claudia. Zou jij over een groot aantal jaren een boek willen schrijven waarin je net als oud-tennisser Andre Agassi iets dieper ingaat op de dingen waarvan je nu zegt dat je ze niet hebt gedaan?

„Eén brok persoonlijke jurisprudentie wordt het, reken maar.”

    • Peter Winnen