Internationaal kort

Oppositie Honduras wint omstreden presidentsverkiezing

Tegucigalpa. Porfirio Lobo, van de oppositionele Nationale Partij, wordt de nieuwe Hondurese president. Lobo won bij de omstreden presidentsverkiezingen zondag ruim van zijn belangrijkste tegenstander, Elvin Santos, van de regerende Liberale Partij. Velen in Honduras hopen dat met de verkiezingen achter de rug nu spoedig een eind komt aan de politieke crisis die het land al sinds deze zomer in zijn greep houdt. Santos heeft zijn nederlaag erkend. Lobo, een rijke grootgrondbezitter en een tegenstander van Zelaya bij de verkiezingen van 2005, zal interim-leider Roberto Micheletti opvolgen. Die kwam eind juni aan de macht nadat het leger Zelaya op een vliegtuig naar Costa Rica had gezet. De Verenigde Staten, die bemiddeld hebben na de staatsgreep, noemden de verkiezingen een belangrijke stap voorwaarts. Brazilië en Argentinië verwierpen de uitslag. (BBC, AP, Reuters)

Vlaams Belang is verdeeld over koers

Door onze correspondent

BRUSSEL. Het Vlaams Belang, jarenlang één van de meest succesvolle extreem-rechtse partijen in Europa, wordt verdeeld door interne strijd. Inzet is de toekomstige koers van de partij. Een aantal prominente leden van de partij wil dat het Vlaams Belang zijn toon matigt. De kritiek richt zich met name op Filip Dewinter, het Antwerpse kopstuk van de partij. Europarlementariër Frank Vanhecke, die jarenlang samen met Dewinter leiding gaf aan de partij, heeft ontslag genomen uit het partijbestuur. Enkele andere vooraanstaande leden zijn ook opgestapt . Dit jaar leed het Vlaams Belang voor het eerst een afgetekende nederlaag. Bij verkiezingen voor het Vlaamse parlement kreeg de partij 15,3 procent van de stemmen. Vijf jaar eerder was de partij, toen nog Vlaams Blok geheten, met ruim 24 procent nog de tweede partij van Vlaanderen. Sinds vorig jaar heeft het Vlaams Belang een nieuwe voorzitter, Bruno Valkeniers, die een gematigder koers wil varen om een eind te maken aan het cordon sanitair. Maar tegenstanders van Dewinter hebben weinig vertrouwen in die koers, omdat diens vertrouwelingen sleutelposities behouden.

Somalische piraten kapen supertanker

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Somalische piraten hebben een 332 meter lange, Griekse mammoettanker gekaapt die ruwe olie vervoerde van Saoedi-Arabië naar de Verenigde Staten. Het is de tweede keer dat de piraten een zogeheten ‘Very Large Crude Carrier’ kapen sinds zij een jaar geleden de uit Saoedi-Arabië afkomstige Sirius Star overmeesterden. Die kaping – waardoor de piraten voor het eerst rechtstreeks de internationale oliemarkt bedreigden – maakte een brede, internationale militaire reactie los. De onder Griekse vlag varende Maran Centaurus werd overmeesterd op meer dan 1.300 kilometer uit de Somalische kust, in de omgeving van de Seychellen. Dat heeft de antipiraterijmissie van de Europese Unie bij Somalië gisteren bekendgemaakt. De Maran Centaurus heeft 28 opvarenden: zestien Filippino’s, negen Grieken, twee Oekraïners en een Roemeen.Het schip heeft een capaciteit van ruim twee miljoen vaten olie.