Hopen op succes in Europa

Het Turkse Fenerbahçe wil revanche voor de eerdere nederlaag tegen FC Twente.

De voetbalclub van de Duitser Christophe Daum hunkert naar Europees succes.

Supporters of Fenerbahce cheer their team during their Europa League soccer match against Steaua Bucharest in Bucharest October 22, 2009. REUTERS/Bogdan Cristel (REUTERS SPORT SOCCER) REUTERS

Fenerbahçe is de trots van Azië, maar de club smacht naar Europees succes. De Turkse voetbalclub die morgenavond in De Veste tegen het Nederlandse FC Twente speelt, heeft wereldwijd zo’n 25 miljoen supporters. Fans uit heel Europa zullen in Enschede al uren voor de wedstrijd hun plek opzoeken.

Fenerbahçe zal vooral revanche willen nemen voor de nederlaag (1-2) die de ploeg eerder in het eigen stadion tegen de koploper uit de eredivisie leed. De hoop op een Europees succesje in een groep met Steaua Boekarest, FC Twente en FC Sheriff is groot. Bij winst plaatst de koploper van de Turkse competitie zich voor de volgende ronde.

Fenerbahçe komt in tegenstelling tot Galatasaray en Besiktas niet uit het Europese deel van Istanbul, maar uit het Aziatische deel van de Turkse hoofdstad. De club werd officieel opgericht in 1907. Maar voorafgaand waren al twee pogingen ondernomen. Eerst in 1899 met de Engelse naam Black Stockings FC, drie jaar later als Kadikoy Futbol Kulübü. Beide teams werden verboden omdat voetballen in het Ottomaanse Rijk door de sultan was verboden voor Turken.

Fenerbahçe is vernoemd naar de wijk, waar een vuurtoren staat. Omdat Fenerbahçe zich profileert als echt Turks en tijdens en na de Balkanoorlog vaak won tegen teams van Britse en Franse bezetters, is het nog steeds de populairste club van Istanbul.

De club die in het verleden als een rommelige en onrustige volksclub bekendstond, is de laatste jaren veranderd in een grootmacht die langzaam aansluiting vindt met de Europese top. Onder leiding van de Braziliaanse oud-voetballer Zico werd met een mix van Turken en Brazilianen de tactische discipline verscherpt. De Duitser Christoph Daum, een oude bekende, werd dit seizoen in de armen gesloten om het succes de komende jaren verder uit te bouwen.

Van Hooijdonk was de enige Nederlandse prof die successen kende bij Fenerbahçe. De spits groeide in het verleden in een eerdere periode van Daum bij Fenerbahçe uit tot een cultheld bij de 102-jarige voetbalclub. De Nederlandse spits leverde in 2004 met 23 doelpunten in 34 duels een grote bijdrage aan het landskampioenschap. In het verleden was de Nederlandse trainer Guus Hiddink ook actief voor de geel-blauwen.

Fenerbahçe was in de historie vooral groot in Turkije en klein in Europa. Het steekt de aanhang van Fenerbahçe dat Galatasaray in 2000 als enige Turkse club ooit de UEFA Cup won. De ‘kanaries’ uit Azië zetten nu alles opzij om Europa te veroveren. De beste internationale prestatie dateerde lang uit het seizoen 1963/1964, toen de club de laatste acht van de Europa Cup voor bekerwinnaars bereikte.

Onder aanvoering van Zico onderging Fenerbahçe een gedaantewisseling en bereikte de ploeg in 2008 de kwartfinales van de Champions League. De trots van de wijk Kadikoh veranderde van een ploeg die internationaal alleen in eigen huis weleens tot een stunt in staat was, in een elftal met kracht en allure. De Braziliaanse voetballers als Roberto Carlos, Alex en Deivid worden door de Turkse fans op handen gedragen. In de clubwinkel van Fenerbahçe kun je slofjes, shirts en petjes van de Brazilianen kopen. In de talloze kledingzaken in de grote bazaar prijken op nagemaakte tricots vooral de namen van de Zuid-Amerikaanse voetballers. In de zoektocht naar de internationale roem liet Fenerbahçe zelfs een aantal Brazilianen naturaliseren tot Turk. Zico verdween maar het Braziliaanse geraamte van het elftal bleef onder Daum bestaan.

Voor de fans is het wel duidelijk dat er na twee seizoenen in de Champions League internationaal succes te behalen is in de Europa League. Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, is onlosmakelijk met Fenerbahçe verbonden. De stichter van het land zou een aanhanger zijn geweest van de grootste voetbalclub uit Azië. Hij zou niets liever hebben gewild dan met Fener Europa veroveren.

    • Koen Greven