Goh, een schep. Altijd handig

Vandaag begint de maand waarin we ons best moeten doen op cadeaugebied.

Vijf vragen over hoe indruk te maken met cadeaus en hoe te reageren op wat je krijgt.

Nog een paar dagen, dan moeten die gedichten af en moet de klei van je surprise droog zijn. En niet onbelangrijk: je moet alle cadeautjes in huis hebben.

Maar waar haal je nog snel iets origineels vandaan voor die ene vage vriend van je zus? En wat doe je straks met cadeaus van zwagers en schoonvaders waar je niet om had gevraagd? Vijf vragen en antwoorden over de cadeauperikelen van deze maand.

1 Waar haal ik na sluitingstijd nog snel cadeaus vandaan?

Nu je nog een paar werkdagen de tijd hebt, is internet de gemakkelijkste optie. Veel onlinezaken garanderen deze dagen dat als je vóór 18.00 uur bestelt, je het cadeau de volgende werkdag in huis hebt. Let op, bestellen op internet is alleen handig als je ook werkelijk thuis bent overdag, of tijd hebt om langs het postkantoor te gaan om je pakketje op te halen.

Verder hebben veel grote winkelketens deze week extra koopavonden. Maar om gehaast winkelen te voorkomen, is het beter om je grondig voor te bereiden, tipt besparingsdeskundige Marieke Henselmans.

Gehaast winkelen kost minder geld als je de tijd neemt: „Snel een winkel inrennen zorgt ervoor dat je meer geld uitgeeft, aan een minder leuk cadeau. Bovendien zie je de haast er vaak aan af”, zegt Henselmans. Dus noteer het voortaan, als je partner eens iets moois in een etalage ziet liggen. „Zie je iets moois voor iemand, koop het dan direct. Dat scheelt geld en tijd.” Voor Sinterklaas komt dat advies te laat, erkent Henselmans. „Maar voor kerstcadeaus kun je alsnog proberen op tijd te beginnen.”

2 Wat doe ik met dure cadeaus die ik niet leuk vind?

Heb je een automatische, roestvrijstalen kurkentrekker gekregen, terwijl je al jaren een prima kroegkurkentrekker gebruikt waaraan je ook nog nostalgische herinneringen hebt? Geen probleem: volgens etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema kun je cadeaus waar je niets mee kunt, rustig weggooien. Of doorverkopen. „Het is not done om te vragen naar wat iemand eigenlijk met jouw gift gedaan heeft”, zegt Ritsema. Ga maar na: heb je ooit aan vrienden gevraagd waar ze jouw cadeau van een paar jaar geleden hebben gelaten?

Dus is marktplaats.nl goed voor stomme cadeaus. Ook boeken die je al hebt gelezen, raak je gemakkelijk kwijt: breng ze naar een tweedehands boekwinkel, of bied ze aan op www.boekenruilen.nl. Nog gemakkelijker: geef ze aan iemand anders cadeau. „Zorg dan wel dat de oorspronkelijke gever daar niet achter kan komen”, zegt Ritsema. Er zijn mensen die hier zelfs een speciaal kastje voor hebben: vol cadeaus die zij niet willen, maar die goed van pas komen als ze snel nog iets nodig hebben voor een tante of buurvrouw.

3 Hoe zorg ik er dan voor dat míjn cadeau niet in de prullenbak verdwijnt?

Cadeaus vallen vaak tegen, omdat mensen bij het uitzoeken ervan te veel van hun eigen smaak uitgaan. Uit onderzoek blijkt dat het moeilijk is om de productvoorkeuren van een ander te voorspellen. Onderzoeker Davy Lerouge van de Universiteit van Tilburg vond uit dat dat komt doordat mensen te zelfverzekerd zijn over wat ze weten van hun vrienden of partner. „We slaan gegevens die ons een beeld geven van die ander gewoon niet op, omdat we denken hem of haar toch al goed te kennen.” Bovendien is de waargenomen gelijkheid tussen twee vrienden altijd groter dan de werkelijke gelijkheid: mensen willen graag op elkaar lijken.

Voor het uitzoeken van een goed cadeau betekent dit dat je niet van je eigen smaak uit kunt gaan, maar beter iets koopt waarover de ander al eens wat heeft laten vallen (hier komt je lijstje weer goed van pas). Je kunt alleen van jezelf uitgaan op een gebied waarvan je zeker weet dat jullie interesses overeenkomen – boeken van bepaalde auteurs, of muziek.

4 Hoe geef ik weinig geld uit, maar maak ik toch indruk?

Mooi cadeaupapier en een goede, stevige verpakking maakt al de helft van je cadeau. Bovendien is één mooi cadeau beter dan vier kleine prullaria. En voor Sinterklaas geldt dat je gedicht veel goedmaakt: „Het cadeau raakt zoek in de loop der jaren, maar de mooie en grappige gedichten bewaren we vaak langer”, zegt Ritsema.

Ook hier is voorbereiding belangrijk: zorg bijvoorbeeld dat je bij je familie of vrienden geen wedstrijdje om het duurste cadeau hoeft te doen en spreek een budget af. Ritsema: „Als je een marge afspreekt van tussen de 15 en 20 euro, dan is het heel geoorloofd om met een cadeau van 15 euro aan te komen.”

5 Wat als ik echt bijna niets te besteden heb?

Volgens Marieke Henselmans „hebben we tegenwoordig eerder een tekort aan tijd dan aan geld”. En dus geef je jonge ouders een tegoedbon voor een avondje oppassen. Of je geeft een fles allesreiniger, met een middag schoonmaak- of klushulp erbij, of een gestekt plantje met een ochtendje tuinieren.

Wil je toch met iets materieels aankomen? Dan is het een kwestie van goede planning. Maak een Excelbestand aan, met je maximaal beschikbare budget en het aantal mensen voor wie je een cadeau moet kopen. Op de site stofzuigerzen.nl („om je huishouden eenvoudiger en leuker te maken”) vind je zo’n bestand, waarmee je ook kunt uitrekenen wat je gemiddeld per cadeau kunt uitgeven.

    • Annemarie Kas