Ganzedijk blijft bestaan

De Oost-Groningse buurtschap Ganzedijk blijft bestaan. Zeventien huurwoningen worden opgeknapt; vijf worden gesloopt. Dit hebben de provincie Groningen, de gemeente Reiderland en woningcorporatie Acantus gisteravond op een bewonersavond toegelicht.

Twee sloopwoningen zijn nog bewoond. Hun bewoners kunnen in Ganzedijk blijven wonen. Eigenaren van de circa dertig koopwoningen kunnen hun huis tegen kostprijs laten opknappen. Ze krijgen hulp bij het aanvragen van subsidie. Mogelijk komt er voor hen een renovatiefonds.

Rikus Brader van het Actiecomité Ganzedijk Blijft is blij met het renovatieplan. „We kunnen zo weer tien tot vijftien jaar vooruit. Uitgangspunt is dat iedereen die in Ganzedijk wil blijven wonen, er ook kan blijven wonen.”

In februari vorig jaar werd bekend dat het dorp zou verdwijnen. Alle woningen zouden worden gesloopt, gezien hun slechte staat en de te verwachten leegstand. De bewoners waren fel tegen. Naar aanleiding van het tumult stapte wethouder Ruud Hietbrink (PvdA) op. Vervolgens mochten de bewoners van de provincie een eigen toekomstplan maken voor hun dorp.