FC Twente schorst Janssen

FC Twente-speler Theo Janssen had vorige week zondag te veel alcohol gedronken toen hij achter het stuur zat en een eenzijdig ongeluk veroorzaakte in Enschede. Dat blijkt uit de bloedproef van het Nederlands Forensisch Instituut. Volgens de politie werd een promillage van 0,8 aangetroffen. De wettelijke grens is 0,5, voor een beginnend bestuurder 0,2. Het is nog onduidelijk of hij wordt vervolgd.

Janssen liep bij het ongeluk na afloop van de thuiswedstrijd tegen zijn oude club Vitesse een gebroken neus, snijwonden en kneuzingen op. Doelman Kevin Moeliker van hoofdklasser FC Lienden, die ook in de auto zat, ligt nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis. Twee andere medepassagiers bleven ongedeerd.

FC Twente schorste Janssen tot 31 januari 2010 – waardoor hij op die dag thuis tegen Roda JC zijn rentree kan maken. De club legde hem bovendien de hoogst gehanteerde boete op. Het geld gaat naar een goed doel. Daarnaast zal Janssen zich actief inzetten bij de revalidatie van verkeersslachtoffers in een revalidatiecentrum.

„Het is onacceptabel dat een profvoetballer met drank op een auto bestuurt”, zei voorzitter Joop Munsterman van FC Twente. „Hierdoor brengt hij zichzelf en zijn omgeving in gevaar. Tevens dient een profvoetballer zich er van bewust te zijn dat hij voor met name de jeugd een rolmodel is.”

Janssen geeft zijn fout toe. „Ik ben verschrikkelijk stom geweest.” Hij accepteert de door zijn club opgelegde sancties.

Stephen Worgu (20) van de Soedanese club Al Merreikh, vorig jaar topscorer in de Afrikaanse Champions League, werd onlangs veroordeeld tot veertig zweepslagen wegens rijden onder invloed. De Nigeriaan is een christen en werd veroordeeld volgens de sharia, de islamitische wetgeving. Hij ontkent en is tegen zijn straf in beroep gegaan. (ANP, Reuters)