Economie kort

Opnieuw meer mensen met een bijstandsuitkering

DEN HAAG. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is voor het derde kwartaal op rij gestegen. Eind september werden 275.000 bijstandsuitkeringen verstrekt, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd. Dat zijn er vijfduizend meer dan een kwartaal eerder. Het aantal uitkeringen aan jongeren tot 35 jaar nam met 17 procent sterk toe. De stijging bij jonge mannen was viermaal zo hoog als die bij jonge vrouwen. Dat komt doordat de economische crisis vooral sectoren treft waarin veel mannen werken. Vooral meer jonge mannen raken werkloos. Zij hebben weinig of geen recht op een werkloosheidsuitkering opgebouwd en komen dan in de bijstand terecht. De toename van het aantal bijstandsgerechtigden was in het derde kwartaal wel kleiner dan in het tweede, toen het met zevenduizend omhoog ging. De stijging past bij het beeld van een verslechterende arbeidsmarkt, aldus het CBS. In 2008 lag het aantal bijstandsuitkeringen nog op 259.000. Nadat het aantal in vier jaar tijd met 80.000 was gedaald, begon het in het eerste kwartaal van dit jaar weer toe te nemen. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen er 16.000 bijstandsuitkeringen bij. (ANP)

‘ING en Aegon staan op lijst van FSB’

AMSTERDAM. ING en Aegon staan op een lijst van concerns die belangrijk zijn voor de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem. Dit schreef de Britse krant Financial Times gisteren op basis van een nog niet geopenbaard document van de Financial Stability Board (FSB). De FSB is een internationale organisatie die het toezicht op de financiële sector moet hervormen. De organisati e is opgezet door de G20, de bijeenkomst van de leiders van de twintig grootste economieën van de wereld. De FSB bestaat uit vertegenwoordigers van centrale banken en toezichthouders van de G20-landen. Naast de Nederlandse bank en verzekeraar ING en verzekeraar Aegon, staan nog 28 financiële concerns op de lijst. Het zijn grote banken en verzekeraars uit Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland. (ANP)