Duizenden geheimen

Libelle interview, portret, bekende nederlander, column enkelaar, ernie

Iedereen heeft geheimen, zegt psycholoog Andreas Wismeijer van de Universiteit van Tilburg. Een kwart tot eenderde van de bevolking ervaart die als een last. Wismeijer (1975) verzamelde, onder meer via geheimenvan.nl, duizenden geheimen en schreef met Mirre Bots het boek Geheimen, de psychologie van wat we niet vertellen.

Gaan de meeste geheimen over seks en overspel?

„Inderdaad, maar eigenlijk álles kan door iemand geheimgehouden worden. Dat je onderweg naar school altijd je orthopedisch schoeisel verruilde voor slippers bijvoorbeeld. Of jaar in jaar uit smoezen verzint om niet tegelijk met je vrienden op vakantie te gaan, omdat ze dan je vliegangst zullen zien.

„Iedereen heeft wel iets waar hij zich voor schaamt, spijt van heeft of onzeker over is. De angst om afgewezen te worden is een belangrijke reden iets geheim te houden. Maar geheimen creëren een psychologische afstand. Of je het iemand vertelt, is altijd een rekensom: wat zijn de consequenties en risico’s tegenover de last die ik ervan heb.

„Geheimen zijn overigens niet per se slecht voor je en er zijn ook positieve geheimen: nog even niet vertellen dat je zwanger bent, bijvoorbeeld.”

Waarom willen we de geheimen van anderen zo graag horen?

„Van nature zijn we nieuwsgierig, evolutionair gezien is dat nuttig. Net als dingen geheimhouden. Het zit in ons, omdat we van oudsher afhankelijk van elkaar zijn en binnen de groep moeten zien te overleven. Dat mechanisme is nog steeds actief. Zelfs tegenover psychotherapeuten blijken mensen in 40 tot 60 procent van de gevallen relevante dingen geheim te houden.

„Maar in vertrouwen genomen worden, vinden we prettig. Dan zien we dat de ander, net als jij, bepaalde zwaktes heeft. Als iemand je een geheim vertelt, kan dat de band met diegene verdiepen. En je kunt het risico dat de ander op je afknapt, ook beperken door maar een deel van je geheim te vertellen. Wel dat je vreemdging, maar zonder de dramatische finesses: dat het met drie mannen en zonder condoom was.”

Hoe zit het met verder vertellen?

„Dat gebeurt erg vaak, en vooral met de smeuïge of bijzondere geheimen. Maar dat kan ook op een integere manier gebeuren: niet aan de buurvrouw die alles meteen door kletst, maar alleen aan je partner. Ook een verteld geheim kan nog lang een geheim blijven.

„Doorvertellen kun je voorkomen door je geheim alleen op te schrijven. Bij negatieve gebeurtenissen is dat altijd goed: je moet erover denken dan, het verwoorden, er een verhaal met een kop en staart van maken. Anders blijft het een film die zich maar blijft afspelen in je hoofd.”

Wat heeft dit onderzoek met uw eigen geheimen gedaan?

„Ik ben me er veel bewuster van. Maar of ik mijn geheimen vaker of juist minder vaak vertel, zeg ik niet. Dingen voor jezelf houden is ook goed. Het bepaalt mede je identiteit: dat hoort bij mij en gaat niemand iets aan.”

Liesbeth Koenen

    • Liesbeth Koenen