Drie jaar cel voor racistische rocker

De Tsjechische rockzanger en neonazi Michal Moravec (29) probeerde het nog uit te leggen in de rechtbank: dat hij oproept tot een ‘white revolution’ is een pijnlijk misverstand. Hij zingt ‘write revolution’. En in andere songteksten rept hij van ‘wait revolution’. „Ik heb een slechte uitspraak in het Engels”, verontschuldigde Moravec zich.

De rechters geloofden er niets van. Gisteren veroordeelden zij Moravec in hoger beroep tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens het hof laten de intenties van de kaalgeschoren en zwaar getatoeëerde rockzanger weinig aan de verbeelding over. De jongste cd van zijn band Imperium heet Triomf van de Wil, naar de gelijknamige nazifilm van Leni Riefenstahl uit 1935.

Volgens dagblad Mladá Fronta Dnes is Imperium „een van de meest racistische bands van ons land”. De Tsjechische premier Jan Fischer heeft de aanpak van rechts-extremisten tot een van de speerpunten van zijn beleid gemaakt, vooral na recente aanvallen op Roma. Praag werd onlangs ook opgeschrikt door een rel rondom twee Tsjechische soldaten in Afghanistan, die rondliepen met nazisymbolen op hun uniform. Zij werden ontslagen.

Moravec staat bekend als recidivist. In 2004 stond de zanger ook al eens terecht, nadat hij, met enkele maten, bezoekers van een links punkconcert te lijf was gegaan met honkbalknuppels. Hij wordt ook gezien als de spil van een organisatie die rechts-radicale concerten organiseert.