De problemen van Dubai zullen de crisis niet verergeren

De problemen die door Dubai zijn veroorzaakt, tonen aan hoe ver de wereld de afgelopen negen maanden is gekomen. Het oordeel luidt: een heel eind vooruit, hoewel er nog een lange weg te gaan is.

Het goede nieuws is dat zo’n klein probleem beleggers zó kan laten schrikken. Het betekent namelijk dat er weinig andere zaken zijn waardoor ze nog van hun stuk kunnen worden gebracht. Begin 2009 zou de bekendmaking dat Dubai World uitstel van betaling wilde over 59 miljard dollar (39 miljard euro) aan schulden – naast nog wat krakkemikkiger schulden van het emiraat zelf – niet meer zijn geweest dan een extra probleem, bovenop vele andere.

De rijke buurstaat Abu Dhabi zou waarschijnlijk net als nu te hulp zijn geschoten. Bovendien zou de welvarendheid en de stabiliteit van de hele regio zijn bedreigd, omdat de olieprijs minder dan 50 dollar per vat bedroeg. In die context zou de teloorgang van de altijd al onwaarschijnlijke ambities van Dubai meer weg hebben gehad van een zwarte komedie dan van een potentiële tragedie.

Het slechte nieuws is dat beurzen over de hele wereld de negatieve gevolgen hebben ondervonden van zo’n relatief kleine gebeurtenis – en dat ook nog eens nu de olieprijs alweer boven de 70 dollar per vat staat. Deze reactie werd verergerd door gebrek aan handel, doordat beleggers uit de VS en moslimlanden op 26 november een feestdag vierden. Maar de buitensporige effecten van zo’n bescheiden potentieel verlies tonen aan hoe wankel het beleggersvertrouwen nog steeds moet zijn.

De problemen van Dubai zullen centralebankiers nog meer reden geven voorlopig vast te houden aan hun soepele monetaire beleid. Zij wachten op de start van een duurzaam economisch herstel, maar dat zal zich niet voordoen zolang beleggers bij de eerste de beste tegenslag de benen nemen.

Sommige in de gordijnen gejaagde beleggers zeggen dat de problemen van Dubai de financiële crisis van nieuwe brandstof zullen voorzien, omdat ze aantonen dat de mondiale vastgoedverliezen groter zullen blijken dan aanvankelijk gedacht werd, of omdat ze twijfel oproepen over de beschikbare steun voor noodlijdende debiteuren. Maar die angst lijkt overdreven. De problemen van Dubai waren al langer bekend en Abu Dhabi lijkt bereid de schade te beperken.

De financiële crisis zou nóg een hoofdstuk kunnen ingaan. De beurszeepbel in Azië kan op pijnlijke wijze knappen, beleggers kunnen hun steun aan regeringen die te veel hebben geleend intrekken en de recessie kan nog meer bankbalansen ruïneren. Maar de problemen van Dubai dateren uit het vorige hoofdstuk – dat ging over in duigen gevallen vastgoeddromen.

    • Edward Hadas