Chinezen aangeklaagd om verhullen mijnramp

In China zijn tien journalisten en 48 ambtenaren aangeklaagd voor het aannemen van steekpenningen om een mijnramp te verdoezelen. Dat heeft de Engelstalige Chinese krant China Daily gisteren gemeld.

De bazen van de mijn hebben lijken verplaatst en bewijslast vernietigd om de explosie in een mijn in de provincie Hebei te verhullen. Daarbij kwamen 34 mijnwerkers om het leven, aldus China Daily. Het incident is 85 dagen in de doofpot gestopt.

Behalve het omkopen van journalisten, hebben de functionarissen familieleden van slachtoffers ook het zwijgen opgelegd door een bedrag aan compensatie te betalen en te dreigen met vergelding wanneer ze zouden praten, schrijft de China Daily.

Het is redelijk gebruikelijk dat functionarissen steekpenningen betalen om te voorkomen dat hogere ambtenaren op de hoogte worden gebracht van dergelijke incidenten, of om te voorkomen dat ze worden ontslagen. Vaak worden de steekpenningen gemaskeerd als de aankoop van advertenties of de betaling van abonnementsgeld.

De ambtenaren hadden nog meer reden om de mijnramp stil te houden, want het incident had drie weken voor de Olympische Spelen in Peking plaats. De Chinese regering was er alles aan gelegen om een zo positief mogelijk beeld van China te schetsen voor de buitenwereld.

Er gebeuren veel ongelukken in de Chinese mijnen. In de Chinese media verschijnen vaak berichten over omkopingen en doofpotten in deze industrie. In sommige gevallen dreigen journalisten melding te maken van ongelukken, tenzij ze daarvoor worden betaald. Journalisten in China worden vaak slecht betaald. (AP, Reuters)