Biograaf en promotor Haydn

Hij was de herontdekker van vele opera’s van Haydn. Robbins Landon schreef gedegen maar ook voor leken toegankelijke studies.

De Amerikaanse musicoloog H.C. Robbins Landon is vrijdag op 83-jarige leeftijd in Zuid-Frankrijk overleden. Hij deed door nauwgezette research tal van ontdekkingen en schreef ook voor leken animerende en toegankelijke studies over Haydn en Mozart. Bovendien zorgde hij voor Haydn-edities en uitvoeringen van bij vrijwel iedereen onbekende muziek.

In Nederland werd Robbins Landon rond de jaren zestig bekend als herontdekker en reconstrueerder van allerlei Haydn-opera’s, die in het Holland Festival na bijna twee eeuwen een ‘moderne’ wereldpremière beleefden. Zo luidden uitvoeringen van Il Mondo della Luna, L’Infedelta delusa en Le pescatrici een internationale Haydn-revival in.

Eerder was Robbins Landon in Boston de oprichter van de Haydn Society, die plaatopnamen maakte van onder andere symfonieën en missen van Haydn en van Mozarts opera Idomeneo.

Robbins Landon, geboren en opgeleid in Boston, ging naar Europa en werkte daar als muziekcriticus. Vanaf 1947 deed hij in Wenen en Boedapest onderzoek naar Haydn. Haydn, Chronicle and Works (1976-1980) is een even monumentale als lezenswaardige studie in vijf dikke delen met 3.230 pagina’s , waarin vrijwel elke dag in Haydns lange leven is beschreven.

De Haydn-biografie verschaft niet alleen een levendig en gedetailleerd tijdsbeeld van de hoogtijdagen van de klassieke muziek, maar ook van het sociale en politieke leven van vorsten en aristocratie. Haydn, de beroemdste componist van zijn tijd, bevriend met Mozart en de leraar van Beethoven, werkte in dienst van prins Esterházy en later als zelfstandig componist in Londen.

Over Mozart schreef Robbins Landon Mozart, the Golden Years en 1791: Mozarts Last Year, ook een rechtzetting van romantiseringen en verzinsels, zoals in de film Amadeus. Hij schreef boeken over de barokcomponisten Händel en Vivaldi. Ook was hij de uitvinder van de term ‘barococo’.

    • Kasper Jansen