6 redenen om tv te kijken

1 fantasyfilm

Big Fish

RTL8, 20.30-22.45u.

Bijzonder fraai vormgegeven film over een man die altijd sterke verhalen vertelt. Ook op de bruiloft van zijn zoon steelt hij er de show mee. Over zijn diensttijd vertelt hij bijvoorbeeld dat hij tijdens de Koreaanse oorlog boven vijandelijk gebied werd gedropt en precies achter de coulissen van een circusvoorstelling neerkwam. Net toen hij landde, zong een Siamese tweeling een lied. Die tweeling hielp hem ontsnappen, vluchtte mee, en begon een bloeiende carrière in Amerika. De zoon besluit zich aan de feiten te houden en wordt journalist. Als zijn vader op sterven ligt, wil hij eindelijk wel eens de waarheid horen over diens leven in plaats van kleurrijke sprookjes. (Tim Burton, 2003)

2 wildlife

Marc-Marie in ‘t Wild

Ned.3, 20.30-21.05u.

Slotaflevering van de serie over de reis van Marc-Marie door Afrika. Vanavond moet hij op de foto met het meest gevaarlijke dier, en dat is niet de leeuw maar het nijlpaard.

3 scifi

The Core

Veronica, 20.30-23.05u.

In moderne verfilming van Jules Vernes Voyage au centre de la terre (1864) daalt groep wetenschappers af naar het binnenste van de aarde. Spectaculaire computerreconstructies en adorabele onzin met o.a. Hilary Swank, Aaron Eckhart en Stanley Tucci. (Jon Amiel, 2003)

4 portretten

Joris’ Showroom

Ned.1, 22.30-23.10u.

Joris Linssen (Hello Goodbye) maakt portretten van onbekende, bijzondere Nederlanders. Vanavond is hij te gast bij een boeddhistische ganzenfluisteraar en bij een schilder die de Rembrandt van Beneden-Leeuwen wordt genoemd, omdat hij leeft als in de Gouden Eeuw.

5 geloof

Catherine voor de verandering

Ned.2, 22.50-23.20u.

Interviewprogramma waarin Catherine Keyl met christenen spreekt over hun geloof (vorig jaar nog gepresenteerd door Martin Šimek). In deze aflevering praat ze met Natasja Verhagen. Natasja is opgegroeid in een gebroken gezin en heeft schokkende dingen meegemaakt die haar leven hebben beïnvloed. Haar man Ricardo is drugsverslaafd en crimineel geweest. Hun gezinsleven is instabiel, en dat wordt nog erger als hun zoontje van twaalf ernstig ziek wordt. Vlak voor zijn overlijden zegt hij echter iets dat Natasja’s leven voorgoed zal veranderen.

6 actiefilm

Torque

Veronica, 23.05-00.45u.

Motorfilm van debuterend regisseur Joseph Kahn, bekend van de Eminem-clip Without Me, is een film met stuntmannen in de hoofdrol, zenuwachtig camerawerk, vol point-of-view-shots van cilinders en kleppen, overlopend van testosteron en volstrekt incorrecte, geile agressie. Onrealistisch als een PlayStation-spel, maar even opwindend. Met Martin Henderson, Ice Cube, Jaime Pressly en Monet Mazur. (Joseph Kahn, 2004)