Zware nederlaag voor verjongde hockeyploeg

De Nederlandse hockeyers verloren hun tweede duel in de Champions Trophy met 7-2 van Australië. Toch houdt bondscoach Michel van den Heuvel vertrouwen in zijn verjongde ploeg.

Twee excuses had hockeybondscoach Michel van den Heuvel voor de nederlaag van zijn ploeg tegen Australië met maar liefst 7-2: de jetlag en de nieuwe samenstelling van het team. Maar de Nederlandse hockeyers speelden gisteren in de tweede wedstrijd van de Champions Trophy gewoon erg zwak tegen de titelverdediger.

De ploeg van Van den Heuvel was zaterdag goed begonnen aan het jaarlijkse landentoernooi met een 3-2 zege op Spanje. Een dag later werden de hockeyers in Melbourne volledig van het veld gespeeld. Nooit eerder won Australië met zulke grote cijfers van Nederland, dat in de Champions Trophy ook nooit eerder met meer dan vier doelpunten verschil verloor. De bondscoach had het na afloop terecht over een „oorwassing”.

Een verklaring van Van den Heuvel voor het slechte spel was dat zijn spelers maar drie dagen konden acclimatiseren in Australië en nog last hadden van een jetlag. En dan is twee duels in 22 uur te veel, aldus de coach.

De ploeg vertrok pas maandag uit Nederland omdat een dag eerder de laatste competitieronde van de hoofdklasse werd afgewerkt. De Spanjaarden waren al een week eerder in Australië om zich voor te bereiden op de Champions Trophy en de spelers van het gastland werden zelfs ruim een maand geleden al teruggehaald naar Australië.

Met het oog op de Olympische Spelen van Londen in 2012, heeft het inpassen van jeugdige hockeyers dit toernooi prioriteit voor Van den Heuvel. De bondscoach selecteerde vijf jonge spelers. Twee van hen – middenvelder Billy Bakker en spits Valentin Verga – debuteerden zaterdag tegen Spanje (3-2). Van den Heuvel beweert ondanks de grote nederlaag tegen Australië tevreden te zijn over het samenspel tussen de jeugdige en ervaren spelers. Hij vindt het knap hoe de jonge jongens zich aanpassen. „We zijn een team in opbouw. Spelen in een nieuwe samenstelling gaat altijd met pieken en dalen gepaard”, zei hij na de slechte prestatie tegen Australië. „In de wedstrijd met Spanje speelden we immers wel goed.”

Australië speelde fysiek sterk en oefende gedurende de hele wedstrijd druk uit op Nederland. Juist een aantal van de ervaren spelers was niet opgewassen tegen de jagende Australiërs. Zo probeerde Taeke Taekema, goed voor 202 interlands en met 43 doelpunten de topscorer aller tijden van de Champions Trophy, aan het einde van de eerste helft een aanval op te zetten. De bal werd hem echter gemakkelijk ontfutseld door de Australische spits Grant Schubert, die de fout van de strafcornerspecialist direct afstrafte met zijn derde doelpunt op rij.

De afgelopen jaren bleek de mentale weerbaarheid van de Nederlandse ploeg tijdens belangrijke toernooien een groot probleem. Zo wonnen de Engelsen tijdens het EK in augustus in de halve finale doordat ze in de laatste minuut van de tweede verlenging scoorden (2-1). En bij de Olympische Spelen in Peking konden de spelers zich vorig jaar niet meer voldoende motiveren na de verloren halve finale tegen Duitsland. Daardoor werden ze in de strijd om het brons met 6-2 door Australië verslagen.

Toch zei Van den Heuvel zich na de nederlaag tegen Australië geen zorgen te maken. „We kunnen hier tegen”, concludeerde hij. „Tegen Zuid-Korea staan we er gewoon weer.”

Ga voor de livebeelden van het Nederlands team naar app.nos.nl/hockey/index

    • Shari Kiljan