Zeerovers grijpen opnieuw supertanker

Somalische piraten hebben gisteren een 332 meter lange, Griekse mammoettanker gekaapt die ruwe olie vervoerde van Saoedi-Arabië naar de Verenigde Staten. Het is de tweede keer dat de piraten een zogeheten ‘Very Large Crude Carrier’ kapen sinds zij een jaar geleden de uit Saoedi-Arabië afkomstige Sirius Star overmeesterden. Die kaping – waardoor de piraten voor het eerst rechtstreeks de internationale oliemarkt bedreigden – maakte een brede, internationale militaire reactie los.

De onder Griekse vlag varende Maran Centaurus werd gisteren overmeesterd op meer dan 1.300 kilometer uit de Somalische kust, in de omgeving van de Seychellen. Dat heeft de anti-piraterijmissie van de Europese Unie bij Somalië vanochtend bekendgemaakt. De zeerovers hebben waarschijnlijk toegeslagen vanaf een ‘moederschip’.

Onduidelijk is nog hoeveel olie de Maran Centaurus vervoert. Het schip heeft een capaciteit van omgerekend ruim 2 miljoen vaten olie. De Sirius Star vervoerde 2 miljoen vaten, een kwart van de dagopbrengst van Saoedi-Arabië, ’s werelds grootste olieproducent.

De Maran Centaurus heeft volgens de EU-missie 28 opvarenden: zestien Filippino’s, negen Grieken, twee Oekraïners en een Roemeen. Bij het sluiten van deze krant was nog niets bekend over een losgeldeis van de piraten. De Sirius Star, die vorig jaar op 15 november werd gekaapt, werd op 9 januari vrijgegeven na de betaling van naar verluidt ruim 3 miljoen dollar.

De Somalische zeerovers hebben in de afgelopen weken een reeks schepen gekaapt, ondanks de aanwezigheid van meer dan twintig buitenlandse marineschepen in de Golf van Aden en de Indische Oceaan. De zeerovers hebben nu zeker vijftien schepen met ruim 250 opvarenden in hun macht.

Hoe kapen piraten zulke grote schepen? nrc.nl/piraterij