Zardari staat bevel af over kernwapens

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari, wiens positie onder zware druk staat, heeft het bevel over de kernwapens van Pakistan overgedragen aan zijn premier. De oppositie eist dat Zardari nog meer bevoegdheden afstaat, zoals hij eerder heeft toegezegd.

Het besluit van de onpopulaire president, dat zaterdag bekend werd gemaakt, wordt in Pakistan uitgelegd als poging de kritiek te pareren dat hij te veel macht heeft. Premier Yousuf Raza Gilani toonde zich tevreden met de stap van Zardari.

Maar de overdracht van het commando over de nucleaire wapens van president naar premier heeft vooral een symbolische betekenis, menen analisten. In de praktijk namelijk hebben de machtige Pakistaanse strijdkrachten alle aspecten van de kernwapens en andere nucleaire installaties onder controle. De verwachting is dat daar geen verandering in komt.

De benauwde positie waarin Zardari verkeert, is verder verzwakt doordat zaterdag de geldigheid verstreek van een wet die hem en veel van zijn politieke bondgenoten juridische immuniteit gaf van vervolging voor corruptie. Als president geniet hij nog wel immuniteit, maar nu kunnen zijn tegenstanders het Hooggerechtshof vragen om te bepalen dat hij voor die functie niet in aanmerking had mogen komen.

Zardari, weduwnaar van de eind 2007 vermoorde ex-premier Benazir Bhutto, is pas vijftien maanden aan de macht. Gisteravond beloofde hij „binnenkort” wijzigingen in de grondwet te zullen aankondigen die nodig zijn om de positie van de president nader te bepalen.

Zijn voorganger, generaal Musharraf, had in 1999 de macht gegrepen en het presidentschap bijzondere bevoegdheden gegeven, zoals het recht de gekozen regering te ontslaan en hoge militairen te benoemen.

Het oplaaien van de binnenlandse politieke onrust komt op een heikel moment. Het leger voert een groot offensief tegen de Pakistaanse Talibaan in Zuid-Waziristan, aan de grens met Afghanistan. En morgen zal de Amerikaanse president Obama zijn nieuwe strategie voor Afghanistan ontvouwen, waarin voor Pakistan een belangrijke rol is weggelegd.

The Washington Post meldt vandaag dat Obama Pakistan deze maand in een brief aan Zardari een uitgebreid strategisch partnerschap heeft aangeboden. Tegelijk zou Obama gewaarschuwd hebben dat Pakistan ondubbelzinnig moet breken met de opstandelingen die het lang heeft gesteund om politieke doelen in de regio te bereiken. De Britse premier Brown zei gisteren op tv dat Al-Qaeda nog altijd een basis heeft in Pakistan – „en de autoriteiten moeten ons overtuigen dat ze al het nodige doen om die dreiging aan te pakken”. (AP, Reuters, AFP)