Warm najaar houdt veel beesten wakker

De relatief warme novembermaand heeft veel dieren wakker gehouden. Veel amfibieën zoals bruine kikkers, vuursalamanders, rugstreeppadden en vroedmeesterpadden zijn nog niet in winterslaap gegaan, en ook jonge egels lopen nog rond, net zoals dwergvleermuizen en de hazelmuis, zo melden biologen van verschillende organisaties op de website natuurbericht.nl.

November is een van de warmste maanden ooit gemeten met gemiddeld 9,5 graden Celsius in De Bilt, tegen 6,2 graden normaal. Sinds 1901 was alleen november 1994 met ruim 10 graden nog warmer. De hoge temperatuur heeft veel gevolgen voor de natuur. Zo melden de biologen dat het „vruchtbare seizoen” voor de paddestoelen nog steeds niet voorbij is. Onder meer eekhoorntjesbrood wordt nog gezien. „Net als in het buitenland lijkt ook in ons land een verschuiving van het seizoen op te treden.”

Voor vlinders was november een ongunstige maand doordat het veel regende en er niet erg veel zon is geweest. Maar de vlinders die er waren, konden nog wel genoeg nectar vinden, zo meldt de Vlinderstichting, doordat veel planten nog of opnieuw bloeiden. „De vlinders kunnen nog dagen overleven, maar de voortplanting is al achter de rug. Een forse nachtvorst is voor deze vlinders vaak het eind van hun leven.”

Veel planten ten slotte bloeien langer en op meer plaatsen dan normaal. Het gaat daarbij vooral om kruidachtige planten zoals fluitenkruid, leeuwentand-, klaver-, streepzaad-, kruiskruid- en havikskruidsoorten, aldus de biologen.