Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Na een uitspraak van het Europese Hof kunnen vliegtuigpassagiers die meer dan drie uur vertraging hebben opgelopen met terugwerkende kracht schadevergoeding eisen. Het kan de luchtvaartsector miljoenen kosten. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag vandaag. Onder meer een reportage uit Zürich over het gisteren in Zwitserland gehouden referendum over het bouwen van minaretten, en een reportage over de productie van De hel van ’63, een film over de zwaarste Elfstedentocht ooit.Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. De boeren en hun vrouwen uit het tv-programma Boer zoekt vrouw komen langs, actrice Carice van Houten vertelt over haar rol in de film Komt een vrouw bij de dokter, en Jort Kelder en Harry Veenendaal schuiven aan om te praten over een door hen geschreven boek over de handel en wandel van prins Bernhard. Daarin staan ook passages uit de dagboeken van ex-kamerheer Gerrie van Maasdijk.Ned.3, 19.30-20.21u.

Pauw & Witteman. Vandaag worden de dagboeken van Gerrie van Maasdijk gepubliceerd. Hij was kamerheer van koningin Juliana en werd in 1956 ontslagen nadat hij affaires van prins Bernhard naar buiten had gebracht. Zoon en dochter van Van Maasdijk komen langs om over de dagboeken te praten. En staatssecretaris Bussemaker komt vertellen waarom ze meer geld wil uitgeven aan sexuele voorlichting.Ned.1, 23.00-0.00u.

The Graham Norton Show. Komische talkshow waarin de uitbundige Graham Norton op amusante wijze converseert met zijn gasten, in deze aflevering acteur en presentator Stephen Fry, komiek Bill Bailey, zangeres Annie Lennox, popzanger David Gray en hondentrainer Cesar Millan. BBC 1, 23.35-0.20u.

Documentaire

Tegenlicht: What if – De hulp stopt. Vooruitlopend op een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid aandacht voor het nut van ontwikkelingshulp. Hoe is de verhouding tussen de kosten en de opbrengsten van de hulp en wat zou er gebeuren als de ontwikkelingshulp werd afgeschaft? Regie Olaf Oudheusden.Ned.2, 20.55-21.50u.

Der Fall Demjanjuk. Documentaire over het proces tegen Ivan Demjanjuk, die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, onder meer gepleegd in het Duitse concentratiekamp Sobibor tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het proces is vandaag begonnen. In de documentaire vertelt de Nederlandse deskundige Christiaan F. Rüter dat het moeilijk zal worden om Demjanjuk op basis van het huidige bewijsmateriaal te veroordelen. ARD, 21.00-21.45u.

Document: Poortwachters. In het afgelopen jaar vroegen ruim 15.000 mensen asiel aan in ons land. De Immigratie- en naturalisatiedienst IND, die moet onderzoeken of een asielzoeker in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, ligt zwaar onder vuur. Politieke partijen ter linker en ter rechter vleugel pleitten de afgelopen maand voor een parlementaire enquête naar vermeende wantoestanden bij de dienst. Ook vanuit de samenleving groeit de weerstand. Filmmaker René Roelofs keek achter de schermen van de IND en ging met de dienst mee op missie naar vluchtelingenkampen bij Al Tanf, op de grens van Syrië en Irak. Ned.2, 22.50-23.40u.

Panorama: Can Tesco save the world? Documentaire over Engelands grootste supermarktketen. Het bedrijf wordt genoemd als voorbeeld van de manier waarop een bedrijf de strijd tegen de door mensenhanden veroorzaakte opwarming van de aarde kan aanpakken. BBC 1, 21.30-22.00u.

Life: Creatures of the deep. Natuurserie. Fraaie opnamen van de ongewervelde waterdieren, waaronder reuzenoctopussen, Humbolt inktvissen in de Golf van Mexico en de diverse bewoners van koraalriffen. Presentatie David Attenborough.BBC 1, 22.00-23.00u.

Amusement

Harirah. Satirische serie van Inci Lulu Pamuk, Elvan Akyildiz, Karim El Guennouni en Mohammed Azaay. Een dubbelloops perspectief op de Nederlandse samenleving. Regie: Kees Prins.Ned.3, 22.00-22.30u.

Urban Legends. Programmaserie met telkens drie onwaarschijnlijke verhalen, waarvan er een toch op waarheid berust. Aan het eind van elke aflevering wordt onthuld welk verhaal geen ‘broodje aap’ is. Aflevering 2: Cheating death. Presentatie Mark Dolan.Ned.3, 23.05-23.30u.