'Van een tegenvaller word je beter'

Na een moeilijke periode won springruiter Vincent Voorn gisteren de Grote Prijs van Indoor Maastricht.

Springruiter Vincent Voorn (25) heeft gisteren bij Jumping Indoor Maastricht de Grote Prijs gewonnen. Met zijn paard Gestion Priamus was hij in de barrage de enige van vier kandidaten die foutloos bleef. Voorn, die met de eindzege 16.500 euro won, droeg de overwinning op aan zijn ouders, die gisteren 33 jaar getrouwd waren. „Ze vonden de zege een mooi cadeautje.”

Uw olympisch debuut verliep vorig jaar in Hongkong nogal teleurstellend. Moeten we dit als een revanche beschouwen?

„Ach, revanche... Zo wil ik het niet noemen. Hongkong was een dieptepunt in mijn carrière. Maar ik heb die teleurstelling vrij snel achter mij gelaten. Hoewel 2009 geen topjaar was, heb ik ook een paar goede prestaties geleverd.”

Uw vader zegt: hij is een beter persoon geworden door die tegenvaller.

„Terecht. Door tegenslag ga je dingen anders bekijken. Zo had ik de neiging zaken nogal te forceren. Omdat ik gewend was dat alles van een leien dakje ging. Ook in Hongkong staarde ik mij blind op mijn doelstellingen. Later realiseerde ik mij dat we een medaille hadden gewonnen als ik gewoon een goed rondje had gereden.”

Uw vader lijkt u goed te kennen. Hij gaf u in Maastricht nog een wijze raad mee. Welke?

„Hij zei: ‘Neem niet te veel risico. Rij je eigen rondje, dat is genoeg.’ Hij kreeg gelijk.”

Met een fijne geldprijs als gevolg.

„Zeker. 16.500 euro is een lekker bedrag voor een zondagmiddag.”

2009 was geen topjaar. Wordt volgend jaar beter?

„Ik waag mij niet aan voorspellingen. Ik wil gewoon concoursen rijden, zo goed mogelijk presteren. Dan komt de rest vanzelf.”

    • Danielle Pinedo