Tennisser Davidenko wint World Tour Finals

Nikolaj Davidenko heeft de ATP World Tour Finals, het officieuze WK voor tennissers, op zijn naam geschreven. Davidenko versloeg gisteren in de finale de Argentijn Juan Martin Del Potro: 6-3 en 6-4. Hij is de eerste Rus die het eindejaarstoernooi voor de beste acht spelers van de wereld heeft gewonnen.

Voor Davidenko – die zelden zo uitbundig was als tijdens de prijsuitreiking in de Londense O2 Arena – is de overwinning een van de mooiste uit zijn loopbaan. De 28-jarige Rus, vorig jaar verliezend finalist, speelde in Londen de hele week op de top van zijn kunnen. Zaterdag won hij in een driesetter de halve finale van ranglijstaanvoerder Roger Federer – een overwinning die veel had gedaan, want in hun twaalf eerdere ontmoetingen trok hij altijd aan het kortste eind. Gisteren had hij slechts twee sets nodig tegen Del Potro, de nummer vijf van de wereld.

Met zijn eindzege streek Davidenko 1,5 miljoen dollar aan prijzengeld op (ongeveer 1 miljoen euro). Hij lost bovendien de Amerikaan Andy Roddick af als nummer zes van de wereld. „Iedereen concentreert zich altijd op Nadal en Federer”, was de reactie van de Rusn. „Met mij houden mensen zich over het algemeen niet zo bezig. Misschien dat dat nu gaat veranderen.”

Del Potro, die het met een half miljoen euro moet doen, was vol lof over zijn opponent. „Jij hebt hier iedereen verslagen, je bent de terechte kampioen”, complimenteerde de Argentijn zijn zeven jaar jongere collega. Volgens Del Potro speelde Davidenko „met de snelheid van een computergame”. Het voelde alsof hij PlayStation zat te spelen.

Delpo, die dit jaar de US Open op zijn naam schreef, stond zaterdag nog laat op de baan in de halve finale tegen de Zweed Robin Söderling. Hij won het gevecht met 6-7, 6-3 en 7-6. Mede daardoor kwam de Argentijn tegen Davidenko niet echt in zijn ritme. Zijn service en forehand misten precisie. En op cruciale momenten gaf hij zijn eigen opslag uit handen.

Na afloop van het toernooi hield de winnaar vol trots de trofee omhoog. Zíjn naam naast die van Federer, Djokovic en Sampras: het vervulde de ingetogen Rus met trots. Ietwat dromerig vertelde hij over wat hij met zijn gewonnen prijzengeld wil doen: een appartement in Moskou kopen, want dat is altijd zijn hartewens geweest. En daarna? Een ambitieus plan maken voor 2010. Het werd nu wel eens tijd om een grandslamtoernooi te winnen.