Stinkie

De Sint woelde door zijn witte haar / het waren zware tijden / want waarmee zou hij in Pietsnaam dit jaar / de lezers van zijn kookrubriek verblijden? / Het was niet dat zíj zo blasé waren / of hijzelf zo ongeïnspireerd / maar in de loop van de laatste jaren / was alles reeds de revue gepasseerd. / Van suikerwerk tot marsepein/ van speculaas tot pepernoten / van erwtensoep tot bisschopswijn; / hij had zijn kruit al drie keer verschoten./

Kruit, kruit, dat rijmt toch zo goed als op kruid? / De Sint leek acuut op te fleuren / hij wist het, hij was eruit / hij zou schrijven over geuren./ Want hoorde niet de geur van kaneel / van kruidnagel en van nootmuskaat / bij het Sinterklaasritueel / als een lepeltje bij advocaat? / Bovendien had hij in de zak van Piet/ een vuistdik boek zien gloren/ met fijne recepten op specerijengebied./ Afijn, zo werd dit weekthema geboren.

Toch grappig dat die oude man zo’n gevoelige neus blijkt te hebben. Mijn broer en ik noemden hem namelijk vroeger vaak Stinkie. Of dat was vanwege die schimmel tussen zijn benen of omdat de Goedheiligman na een heerlijke avond van huisbezoeken – ‘u lust zeker wel een glaasje, Sinterklaas? – echt niet zo fris meer rook wanneer-ie uiteindelijk bij ons zijn opwachting maakte, heb ik verdrongen.

Hoe dan ook, we duiken deze week in Specerijen van Jane Lawson als Zielepiet in zijn verdriet. Morgen meer over het boek, vandaag een geurig recept voor rode kool, met appel, kruidnagel en nootmuskaat, zachtjes gegaard in de oven. Een feestmaal als je er eendenborst en gebakken aardappels bij eet.

Overigens, wie toch op zoek is naar traditionele sinterklaasrecepten kan terecht op www.nrcnext.nl/koken. Onderaan de pagina, in het venstertje in de rode balk, kun je een zoekterm invullen.

Voor 4 personen:

1 kleine rode kool,

1 grote rode ui

2 groene appels, zonder klokhuis en in stukken

2 tenen knoflook, fijngehakt

¼ theelepel kruidnagelpoeder

¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat

1½ eetlepel bruine basterdsuiker

2 eetlepels rodewijnazijn

20 gram roomboter, in blokjes

Verwarm de oven voor op 150 graden. Snijd de kool in kwarten en verwijder het hart. Snijd de kool in dunne reepjes. Pel en snipper de ui. Snijd de appel met schil en al in parten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Doe de kool, ui en appel in een royale ovenschaal en schep goed om. Meng de knoflook, specerijen, suiker en azijn en verdeel over de rode kool. Schep opnieuw goed om. Verdeel de klontjes boter over de schotel en dek af met aluminiumfolie. Zet de rode kool anderhalf uur in de oven. Schep het gerecht tussendoor een paar keer om. Breng voor het opdienen op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Janneke Vreugdenhil

Wat is jouw favoriete specerijencombinatie? Praat mee op www.nrcnext.nl/koken . Op nrc.tv kookt Janneke met Antonio Carluccio.

    • Janneke Vreugdenhil