Smaakmakers spelen bij koploper Twente

FC Twente blijft koploper na de zege op Willem II, mede door doelpunten van jonge aanvallers. Meer spitsen in de eredivisie bewezen in de vijftiende speelronde hun waarde.

Bryan Ruiz, Miroslav Stoch, Wout Brama (FC Twente) en Jeremain Lens (AZ) zijn op weg de revelaties van dit voetbalseizoen te worden. Dat het onder anderen drie spelers van FC Twente betreft, is deels een verklaring voor het feit dat de ploeg uit Enschede de lijstaanvoerder is van de eredivisie en dus ook een titelkandidaat. Twente versloeg zaterdagavond Willem II (3-1) en heeft nog geen enkele nederlaag geleden. Het was bovendien de tiende overwinning op rij, een evenaring van het clubrecord in seizoen1973-1974.

Twente blijft onder trainer Steve McClaren een sterk en gebalanceerd collectief. Wekelijks onderscheiden de opvolgers van Eljero Elia en Marko Arnautovic zich. Bryan Ruiz is al twee maanden lang elke week goed voor een doelpunt, ook zaterdag weer tegen Willem II. Met de derde treffer voor FC Twente bracht hij de definitieve beslissing in de wedstrijd.

Toen Ruud Gullit trainer was van Feyenoord zag hij wel wat in de beweeglijke Ruiz. Maar met het vertrek van de Amsterdammer in de Kuip ging er kennelijk ook een streep door de naam van de aanvaller. Manager Michel Louwagie van AA Gent onderkende de talenten van Ruiz wel en haalde hem weg uit Costa Rica. Twente nam Ruiz deze zomer over voor zes miljoen euro. Hij had ook naar Anderlecht, Napoli, AZ, Zenit St. Petersburg, Celtic en Standard Luik gekund, maar koos voor de huidige lijstaanvoerder vanwege de aanwezigheid van trainer McClaren.

Twente maakte ook een goede keuze met het aantrekken van de relatief onbekende Stoch, die eveneens scoorde tegen Willem II. Hij is een snelle buitenspeler van het type Marc Overmars, die zowel op links als rechts goed uit de voeten kan. De Slowaak werd gehuurd van Chelsea, dat hem sinds 2006 onder contract heeft staan. Stoch, net twintig jaar, mocht vorig seizoen vier keer invallen bij de club uit Londen en is dus beter af bij FC Twente. Uit de eigen gelederen bij Twente komt Wout Brama uit Almelo. De middenvelder maakte onlangs tegen Paraguay zijn debuut in het Nederlands elftal. Zaterdag trof hij met een mooie boogbal voor het eerst doel voor FC Twente na 120 eredivisieduels.

Lens is schotvaardiger en dat maakt hem voor trainer Ronald Koeman van AZ een nuttige kracht. Want Moussa Dembélé en Graziano Pellè, de twee andere beschikbare aanvallers in een periode waarin topscorer Mounir El Hamdaoui aan zijn herstel werkt, hebben als nadeel dat ze moeite hebben het net te vinden. Onder Louis van Gaal mocht Lens slechts acht competitiewedstrijden meespelen, waarin hij één keer scoorde. Nu is de 22-jarige Amsterdammer al enkele weken de vaste spits van de landskampioen, hoewel hij ook op de vleugels goed rendeert. Lens maakte zaterdag tegen VVV zijn zevende seizoensdoelpunt. Verder bereidde hij de treffer van Brett Holman prima voor. Hij is snel, technisch, kan een tegenstander uitspelen – en is dus ook koelbloedig voor het doel. AZ versloeg VVV dankzij Lens met 2-0.

Ook Marko Pantelic was gisteren op schot, nadat Vitesse-doelman Piet Velthuizen vanwege een nekblessure moest worden vervangen door Eloy Room. De Serviër had met drie treffers een groot aandeel in de 5-1 zege van Ajax op Vitesse. Lang werd getwijfeld aan zijn kwaliteiten. Het publiek in de Arena floot hem al regelmatig uit. Pantelic is een heel ander type aanvaller dan Luis Suarez, maar dat was ook de bedoeling van trainer Martin Jol, die steeds vertrouwen in hem hield. Inmiddels is Pantelic met zes treffers na Suarez de tweede clubtopscorer van Ajax geworden. Het maakt Jol niet zoveel uit of de langharige speler zelf de doelpunten maakt. „Hij is altijd goed voor een zeventje. Als Marko zelf niet scoort, laat hij dat anderen wel doen. Wat willen we nou nog meer”, zei de coach gisteren voor de NOS-microfoon.

Als het over scorende spitsen gaat dan mag ook de naam van de Belg Kevin Vandenbergh niet ontbreken. Twee jaar lang werd hij als dé miskoop van FC Utrecht beschouwd. Maar gisteren, in het duel met NAC, hield hij met zijn lichtgroene schoenen talent Ricky van Wolfswinkel op de bank. Hij beloonde trainer Ton du Chatinier voor diens keuze door na rust de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Dat was het begin van een 3-1 zege voor Utrecht. Vandenbergh droeg zijn doelpunt op aan ploeggenoot Hans Somers. „Als ik het niet meer zag zitten beurde hij me op”, aldus de Vlaming. „Maar ik ben altijd in mezelf blijven geloven.”

    • Erik Oudshoorn