Rusland: bom is oorzaak van ontspoorde trein

Reddingswerkers zijn aan het werk op de plaats waar het ongeluk gebeurde. Foto Anatoly Maltsev/EPA

Een bom is de oorzaak van de ontsporing van de exprestrein van Moskou naar Sint-Petersburg, afgelopen vrijdagavond. Dat heeft de Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB bekendgemaakt. Bij het treinongeluk kwamen zeker zesentwintig mensen om het leven. Onder de slachtoffers bevinden zich enkele hoge ambtenaren, onder wie een vriend van premier Poetin.Bijna honderd van de meer dan zeshonderd inzittenden raakten gewond.

Volgens Aleksandr Bortnikov, de directeur van de FSB, heeft een geïmproviseerde bom van zeven kilo trotyl de trein doen ontsporen. Op de plaats van het ongeluk, 400 kilometer ten noordwesten van Moskou, vonden onderzoekers zaterdag resten van dat explosief. Op de Russische televisie werd ook een telefoongesprek uitgezonden met de machinist van de trein, die meldde dat hij een explosie had gehoord en dat de trein was ontspoord.

Tijdens de reddingswerkzaamheden, die volgens enkele passagiers chaotisch verliepen, ontplofte zaterdagmiddag nog een tweede bom, waarbij niemand gewond raakte. Het federale Openbaar Ministerie is inmiddels een onderzoek naar een mogelijke terroristische aanslag gestart.

De aanslag is tot nog toe door niemand opgeëist, al zoekt het OM de daders in de richting van extremistische nationalisten en militanten uit de Noord-Kaukasus. Extremistische nationalisten hebben dit weekend iedere verantwoordelijkheid ontkent. In 2007 lieten zij op hetzelfde traject een trein ontsporen, waarbij dertig mensen gewond raakten.

Intussen wordt naarstig verder gezocht naar de daders. Bewoners van het bosgebied rond de plaats van het ongeluk hebben vrijdag een groepje mannen bij het spoor gezien. Een van hen zou een gedrongen roodharige man met een stevige kin zijn. In heel Rusland is gisteren gerouwd om de slachtoffers. Tijdens de laatste speeldag van de Russische voetbalcompetitie werd een moment stilte in acht genomen. Ook de programmering op de televisie werd overdag aangepast.