President naar rechter na glas champagne

Een kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika, dat hoort gevierd te worden met een glas champagne. Maar de toast die de Servische president Boris Tadic na de beslissende zege van het Servische voetbalelftal tegen Roemenië uitbracht, kost hem wel een gang naar de rechtbank, nadat de politie van Belgrado een klacht had ingediend tegen de president.

De consumptie van alcoholische dranken in voetbalstadions is immers verboden in Servië, en Tadic had het ongeluk dat zijn wetsovertreding live op televisie werd uitgezonden.

Samen met drie anderen, onder wie de voorzitter van de Servische voetbalbond en de minister van Sport, moet de president morgen voor de rechtbank in Belgrado verschijnen, aldus Servische media. Het alcoholverbod in stadions maakt deel uit van een wet die geweld tijdens sportwedstrijden moet tegengaan. Het Servische voetbal wordt geregeld geplaagd door hooliganisme. Gisteren nog werd de derby tussen Rode Ster en Partizan in Belgrado enkele minuten stilgelegd wegens supportersgeweld. Zeven personen raakten daarbij gewond. 34 personen werden gearresteerd wegens het in brand steken van zitplaatsen op de tribune.

Tadic zei tegen de krant Vecernje Novosti dat hij aanwezig zal zijn in de rechtbank. „Ik was me er niet van bewust dat ik de wet overtrad toen ik die toast uitbracht, maar dat is geen excuus en ik zal als een gewone burger voor de rechter verschijnen”, aldus de president.