Pierre Kartner schrijft lied voor Songfestival

Pierre Kartner, alias Vader Abraham, schrijft het lied dat volgend jaar mei namens Nederland meedoet aan het Eurovisie Songfestival in het Noorse Oslo.

Kartner is daartoe uitgenodigd door de TROS, die de organisatie heeft overgenomen van de NOS. Wie het nummer gaat zingen, is nog niet bekend. Eind januari wordt het in een tv-show uitgevoerd door verschillende artiesten, waarna een jury samen met Kartner de beste aanwijst.

Pierre Kartner (74), die eerder internationale succesnummers schreef als Het Smurfenlied en Het kleine café aan de haven, heeft bij voorbaat bedongen dat zijn nieuwe lied in het Nederlands zal worden gezongen – voor het eerst sinds 1998, toen Edsilia Rombley meedeed met Hemel en aarde. „Ik kan nu al zeggen dat het geen rampestampnummer wordt”, zegt hij in de Telegraaf. „Ik denk dat je klein moet durven beginnen met een simpel gitaartje of zo.”

„Hij is een zeer groot componist, misschien wel de grootste van het land”, verklaart de TROS. Kartner deed in 1973 al Eurovisie-ervaring op met het door Ben Cramer gezongen De oude muzikant. Dat eindigde op de veertiende plaats. Er deden toen zeventien landen mee. De laatste vijf jaar is Nederland niet meer doorgedrongen tot de finale.