Oppositie Honduras wint verkiezingen

Porfirio Lobo, van de oppositionele Nationale Partij, wordt de nieuwe Hondurese president. Lobo won bij de omstreden presidentsverkiezingen gisteren ruim van zijn belangrijkste tegenstander, Elvin Santos, van de regerende Liberale Partij.

Velen in Honduras hopen dat met de verkiezingen achter de rug nu spoedig een eind komt aan de politieke crisis die het land al sinds deze zomer in zijn greep houdt.

Officiële uitslagen zijn nog niet bekend, maar met tweederde van de stemmen geteld komt Lobo volgens de centrale kiescommissie uit op 52 procent. Santos bleef steken op 38 procent. Hij erkende gisternacht zijn nederlaag.

Lobo, een rijke grootgrondbezitter en een tegenstander van Zelaya bij de verkiezingen van 2005, zal interim-leider Roberto Micheletti opvolgen. Die kwam eind juni aan de macht nadat het leger Zelaya op een vliegtuig naar Costa Rica had gezet omdat hij een referendum wilde organiseren over de mogelijkheid van het opzetten van een grondwettelijke assemblee. Volgens de coupplegers was Zelaya een linkse populist die net als de Venezolaanse leider Chávez zijn greep op de macht probeerde te behouden, wat Zelaya zelf ontkent.

De politieke impasse in Honduras heeft de Verenigde Staten lijnrecht tegenover een aantal andere Latijns-Amerikaanse landen geplaatst. Obama, die een nieuwe politieke koers wil varen in een regio waar de afgelopen jaren in diverse landen linkse leiders aan de macht kwamen die de confrontatie zochten met Washington, weigerde in eerste instantie de regering van Micheletti te erkennen en eiste terugkeer van Zelaya.

Na maanden van moeizame onderhandelingen, geleid door de VS, kwam er echter een oplossing die door landen als Brazilië, Venezuela en Argentinië moeilijk was te verkroppen: de VS beloofden de verkiezingen van gisteren te erkennen en Zelaya zou terugkeren tot het einde van zijn termijn, in januari. Maar vooralsnog weigert de regering van Micheletti Zelaya’s terugkeer. Zo komt erkenning van de verkiezingen volgens Brazilië neer op legitimatie van een staatsgreep.

Washington noemde de verkiezingen gisteren een belangrijke stap voorwaarts. Brazilië en Argentinië verwierpen de uitslag. (BBC, AP, Reuters)