Nederland kort

Ter Horst getroffen door onrust over declaraties politietop

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) zegt „onaangenaam getroffen” te zijn door het beeld dat oprijst uit het overzicht van toelagen en declaraties bij de top van de Nederlandse politie. De Tweede Kamer had opheldering geëist. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek afgelopen weekeinde dat korpschefs bovenop hun salaris hoge vergoedingen ontvangen voor het draaien van piketdiensten en voor hun woningen. Zo ontvangt de plaatsvervangend korpschef van Amsterdam, Cor Gorissen, jaarlijks bijna 12.000 euro voor zijn piketdiensten, waarbij hij 24 uur per dag bereikbaar moet zijn. Minister Ter Horst meldt de korpsbeheerders aan te spreken op de declaraties van de korpschefs en hun plaatsvervangers. „Het uitgangspunt daarbij is dat gedeclareerde kosten die niet binnen de regels passen, terugbetaald moeten worden”, aldus de verklaring.

OM: hennepteelt harder aanpakken

Rotterdam. De top van de georganiseerde misdaad achter de hennepteelt wordt de komende jaren harder aangepakt. Dat stelt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM), die hiermee de aanpak wil aanscherpen. Naar schatting gaat er jaarlijks 2,5 tot 5 miljard euro om in de hennepteelt, die volgens het OM steeds meer verweven is geraakt met de handel in hard drugs en vuurwapens, fraude, mensenhandel en mensensmokkel. In Nederland bevinden zich volgens het OM ongeveer 30.000 tot 40.000 hennepkwekerijen. Zo’n 80 tot 90 procent van de kweek is bestemd voor de export. Concrete acties zijn niet aangekondigd. (ANP)

Belastingdienst zoekt De Roy van Zuydewijn

Amsterdam. De Belastingdienst is op zoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn wegens belastingschuld. Dat blijkt uit een advertentie van de belastingdeurwaarder in Het Parool. De fiscus weet niet waar hij aanslag voor De Roy van Zuydewijn moet bezorgen, omdat de ex-echtgenoot van prinses Margarita „thans zonder bekende woon- en/of verblijfplaats binnen en buiten het Koninkrijk” is. Om die reden heeft de deurwaarder een dwangbevel uitgevaardigd. Hoeveel De Roy van Zuydewijn de fiscus verschuldigd is, is onbekend. (ANP)