Nachtvorst

Na een onstuimige, natte en zeer zachte novembermaand, gaat december rustig van start. Een uitloper van een hogedrukgebied bij de Azoren gaat tijdelijk de dienst uitmaken in Nederland. Dit betekent niet alleen zonnig weer voor morgen, maar ook opklaringen gedurende de nacht. Door het ontbreken van wind betekent dit afkoeling, vorst.

Ook aankomende nacht wordt het fris. Onder invloed van het hogedrukgebied bij de Azoren vallen er steeds meer gaten in de bewolking. Langs de kust kan nog een lokale bui vallen, maar op de meeste plekken is het droog. Direct langs de kust en op de Wadden wordt het een graad of 5. Verder landinwaarts is het frisser, met in het oosten kwikstanden van 1 graad en dus aan de grond al vorst.

In de ochtend is er met name in Limburg en Brabant nog behoorlijk wat bewolking aanwezig, maar vanuit het noorden komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Bij een zwakke van noord naar zuid draaiende wind stijgt het kwik naar 7 tot 8 graden.

In de nacht naar woensdag daalt het kwik op meer plekken tot onder het vriespunt, met woensdag overdag toenemende wolken vanuit het westen en uiteindelijk regen.

Na woensdag overheerst de bewolking met af en toe een spat regen. De nachten zijn minder koud en overdag komen we gemiddeld uit op een graad of 8.