Met de jaren komen de overwinningen bij Cuche

De ervaring van de Zwitserse skiër Didier Cuche betaalt zich eindelijk uit. Twee zeges uit drie starts is een bovenmodale score. „Ik heb geleerd niet te ver vooruit te kijken.”

Didier Cuche of Switzerland smiles in the finish area after the FIS World Cup men's downhill on November 28, 2009 in Lake Louise. Cuche won the race with a time of 1min 50.31sec. AFP PHOTO/DON EMMERT AFP

Met het stijgen der jaren wordt skiër Didier Cuche sneller in plaats van kwetsbaarder. 35 jaar is de Zwitser, maar in dit olympische seizoen was hij zijn concurrenten al twee keer te snel af. Na zijn dominantie in de eerste wereldbekerwedstrijd (reuzenslalom) in het Oostenrijkse Sölden, stond er zaterdag ook in zijn tweede race – een afdaling in het Canadese Lake Louise – geen maat op Cuche.

Hij is een bijzonder mens. Niet wegens excentriek gedrag, zoals de Amerikaan Bode Miller dat graag demonstreert, maar vanwege zijn ingetogen karakter. Cuche is een nuchtere Zwitser met op zijn wangen de gezonde blos van het boerenland. Maar hij is vooral consciëntieus met zijn sport bezig. Bij hem geen blingbling of grootspraak. Cuche erkent de risico’s van het skiën en weet hoe hard je (letterlijk) kunt vallen. Zeker op de afdaling, waar bij topsnelheden tot 120 kilometer per uur de dood altijd mee glijdt.

Cuche zal het lot nooit tarten. Mede om die reden houdt hij het al zestien jaar vol in een circuit waar de houdbaarheidsdatum beperkt is. Maar de rijpheid kwam met de jaren. Cuche skiede al vijf jaar wereldbekers voordat hij er in 1998 één won. Maar dat was ook meteen de aansprekendste: de Hahnenkammrennen in Kitzbühel. Die stroeve start typeert Cuche; hij won nooit veel. Zeker, hij pikte zijn overwinningen mee, maar hij had lange tijd een abonnement op tweede plaatsen. In wereldbekerwedstrijden verzamelde Cuche liefst 23 zilveren medailles.

Op gevorderde sportleeftijd is Cuche eindelijk een winnaar geworden. Hij lijkt bezig aan een renaissance van zijn carrière. Van zijn elf wereldbekeroverwinningen vierde hij er zeven de laatste drie jaar. En sinds zijn afdalingszege zaterdag in Lake Louise mag hij zich zelfs de oudste wereldbekerwinnaar ooit noemen. Voor Cuche hooguit een reden nonchalant zijn schouders op te halen en een flauwe glimlach te tonen.

Hoe dat zo komt? Hij heeft geen idee. Tegenover persbureau Reuters zei Cuche na afloop van zijn tweede seizoenszege: „Ik kan het niet verklaren. Ik weet alleen dat alles op zijn plaats valt.” En vervolgens nam hij de gelegenheid te baat zijn serviceman de hemel in te prijzen. Cuche: „Die levert fantastisch werk. Natuurlijk, om te winnen moet je technisch goed skiën, maar als het materiaal niet goed is behandeld, win je zeker niet.”

Wie veel wint in een olympisch seizoen krijgt vanzelfsprekend de favorietenrol voor de Spelen toebedeeld. Cuche beseft dat. Maar het doet hem niets. Zijn reactie tegenover Reuters: „De Olympische Spelen? Die zijn pas over twee maanden. Vandaag is vandaag. Misschien leef ik over twee maanden niet eens meer, misschien overkomt me wat in het komende uur. Ik heb geleerd niet te ver vooruit te kijken, maar van het moment te genieten.”

    • Henk Stouwdam