Martijn Crins wint Camerettenprijs

Martijn Crins is de tweevoudig winnaar van het Cameretten-festival. Hij kreeg zaterdagavond in het nieuwe Luxor-theater in Rotterdam de juryprijs (een cheque van 2.500 euro) en de publieksprijs. De twee andere finalisten vielen buiten de prijzen. De jury kende de persoonlijkheidsprijs toe aan Marieke Visser die de finale niet haalde.

Martijn Crins begon zijn luidruchtige optreden als parodie op een guitige cabaretier („de humor heeft de boventoon vanavond!”) en eindigde als een liederlijk dronken God. „Hij heeft bravoure, hij provoceert en daagt uit, soms over de top, maar hij komt er wel mee weg”, aldus juryvoorzitter Mieke van der Weij. „Zonder enige remming slingert hij een fantastische energie de zaal in.”

Crins (24) is afkomstig uit het Noord Limburgse dorp Leveroy, studeerde vorig jaar af aan de Academie voor Drama in Tilburg, richtte de muziektheatergroep De West op en speelde deze zomer op het Limburg Festival de hoofdrol in een toneelbewerking van de roman De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst. In zijn cabaretstijl klinken echo’s van Wim Helsen, Hans Teeuwen en Theo Maassen.

Het niveau van de deelnemers was volgens de jury hoog, „al waren er weinig uitschieters”. Crins’ medefinalisten waren de vooral in opgeschroefde vrouwentypetjes gespecialiseerde Jennifer Evenhuis en de Comedytrain-komiek Thijs van Domburg die als enige actuele grappen maakte. De drie finalisten maken een tournee die ongeveer vijftig theaters omvat en tot half mei duurt.

    • Henk van Gelder