Liever geloven in internet dan in liegende overheid

Mensen die de overheid wantrouwen kwamen zaterdagavond bijeen in een Brabants partycentrum. Over de Mexicaanse griep als moordwapen en andere complottheorieën.

Nederland, Nijnsel, 28-11-09 Platform Herstel Rechtsorde, de gevaren van het nieuwe influenza A (H1N1) vaccin. Anneke Bleeker van Verontruste Moeders. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Ze zijn niet te vertrouwen. ‘Ze’, dat zijn de milieucriminelen, minister Klink, de overheid, de farmaceutische industrie. En ook de rechterlijke macht, de bankiers, de Rothschildfamilie, de Bilderberggroep en de vrijmetselaars.

‘Ze’, leren de bezoekers, impregneren schuttinghout met giftig arseen, rekenen standaard 6 procent bovenop elke gasrekening en fabriceerden de Mexicaanse griep om te verdienen aan de vaccins. Of om de wereldbevolking te decimeren. Of allebei.

In partycentrum ’t Leeuwke in Nijnsel, een dorp in Noord-Brabant, zijn zaterdagavond zo’n vijftig mensen bijeen voor een symposium over de gevaren van het Mexicaanse griepvaccin. Op zondag draait het programma nog een keer. Anneke Bleeker, van de site verontrustemoeders.nl, spreekt over haar nieuwe boek Vaccinaties, aanvullende informatie die de overheid is vergeten. Wieteke van Dort presenteert de avond.

De vijftig bezoekers van het symposium staan voor de groeiende groep mensen die denken dat de gevestigde orde – wetenschap, bestuur, politiek – hun een loer draait. Daarom zoeken ze liever zelf op internet uit hoe het zit. Ongeruste ouders zijn, zo vinden ze, geloofwaardiger dan ‘de wetenschappers’ van het RIVM. Dus houden ze hun kinderen thuis bij een oproep. Dat ging zo bij de baarmoederhalskankerprik en dat zal ook zo zijn gegaan bij de Mexicaanse griepprik.

Het is onbekend hoeveel kinderen vorige week niet zijn geprikt onder invloed van de anti-prikbeweging. Wantrouwen jegens de overheid laat zich lastig meten, en lastig bestrijden. Minister Klink startte in ieder geval een campagne tegen spookverhalen op internet.

Verpleegkundige Loes Pasterkamp uit Urk is één van die sceptici. Ze strijdt tegen de manier waarop de provincie de grond onder haar huis wil saneren. Die grond is giftig, en kan niet zomaar worden afgegraven, vindt ze. Iedereen is al ziek. Haar eerste man kreeg kanker, de buurvrouw en de kapster ook. Twee van haar dochters kunnen geen kinderen krijgen, haar tweede man heeft een hersentumor. Nee, de vaccinaties hebben op zich niks met de sanering te maken. Maar het is dezelfde overheid die die „gore leugens” verspreidt. Pasterkamp heeft zich niet laten inenten en ze heeft de helft van haar collega’s overgehaald om dat ook niet te laten doen.

Amy Rhoter-Baars (86) uit Putten voelt zich net zo afgesloten van het echte nieuws als in de oorlog. Haar zoon vertelde dat er een kleine groep rijke mensen is die vindt dat er te veel mensen in de wereld zijn. Dat de vaccinaties klaarstonden om dat aantal omlaag te halen. Ze maakt zich veel zorgen. Dat is toch moord? Vroeger kregen kinderen toch ook geen vaccinaties?

Vervolg Griep: pagina 3

Gezellig speculeren over geheime machten

Mevrouw Rhoter-Baars denkt dat het de overheid is, of „hogere lagen van de maatschappij”. Op Jan Marijnissen stemde ze nog wel, die sprak gewoon Hollandse taal. Nu heeft ze niks meer met politiek.

Stefan van Boksmeer, 30 jaar, van hier uit de buurt is er ook. Opgewekt eet hij een kom tomatensoep. Pim Fortuyn „zat in de goede richting”, maar Geert Wilders? Dat is a puppet on a string.

Het kwam door het middel thiomersal dat aan het vaccin is toegevoegd dat hij vragen begon te stellen. Hij is ongediertebestrijder en hij mag dat spul niet eens op ratten gebruiken. Nu zit het in het vaccin. Helemaal van de zotte. Van het ene raadsel kwam hij bij het andere. Via internet. Heeft het Kankerfonds soms baat bij die ziekmakende vaccinaties?

Gelukkig is het prikken nu gestopt, onder druk. Maar dat zullen ze nooit toegeven. Beetje bij beetje vertelt Van Boksmeer wat hij nu allemaal weet aan zijn vrienden. Niet alles in één keer, dan verklaren ze hem voor gek.

Hier gebeurt dat niet. Het Platform Herstel Rechtsorde, organisator van de avond, nodigde islamcriticus Silvia Videler uit. Zij vertelt dat de nieuwe wereldorde toe wil naar een totale bevolking van een half miljard. Ad van Rooij, ooit safety manager bij Philips en nu strijder tegen geïmpregneerd hout, legt uit waarom vaccineren van personeel tegen de Arbowet is. Professor doctor ingenieur Anton van Putten houdt een lezing over het falende rechtssysteem in Nederland. „Iedereen is ontevreden”, zegt hij. Het OM, de rechters, de advocaten. „Het lijkt wel gestructureerd.” Instemmend gemompel uit de zaal.

Tegenspraak is er niet vanavond. Als iemand zegt dat EU-ambtenaren onschendbaar zijn of ledlampjes slecht, stelt niemand vragen. Mensen vullen enthousiast elkaars verhaal aan. De sfeer is gemoedelijk. Er is pianomuziek, bier en wijn en iedereen is bereid om een praatje te maken met de journalist.

Ook Anneke Bleeker. Haar website trok 140.000 bezoekers in de dagen na het nieuws dat kinderen een prikoproep zouden krijgen, stelde Netwerk vast. Ze voerde met succes campagne tegen de inenting tegen baarmoederhalskanker. Wil ze wel geassocieerd worden met ideeën over een nieuwe wereldorde? „Ik hou me daar niet me bezig. Ik ben ongerust over de kinderen die worden gevaccineerd. Dertig procent heeft nu hoge koorts. De GGD zegt dat ook.”

Bleeker praat alleen over het vaccin, zegt ze. Maar er zijn wel grotere machten in het spel. „Klink is ook maar een pion. De overheid zit klem onder de farmaceutische industrie.” Ze sluit niet uit dat het griepvirus in een laboratorium is gemaakt. Om mensen uit te roeien? Ze haalt haar schouders op. „Ik weet ook wel van de Bilderbergers. Maar je kunt op een lezing niet alles zeggen. Ik wil begrijpelijk zijn voor mijn buurvrouw, zeg maar.”

Het is warm en de avond loopt uit. Aan het einde staat ook nog het hijsen van de vlag van Eurostaete op de planning. Dat is een soevereine staat van vijf bij vijfhonderd meter onder Coevorden, waar alle zes miljard mensen van de wereld zich als ‘uitwonende burger’ mogen inschrijven, voor 100 euro. Er is geen leger en geen belasting en alleen de waarheid mag er worden opgeschreven.

Vragen en antwoorden over de griep op nrc.nl/griep

    • Carola Houtekamer