Kort nieuws Sport

FIFA: extra arbiters bij WK, Ierland wil 33ste land zijn

Johannesburg, 30 nov. - De wereldvoetbalfederatie FIFA is van plan om bij het WK in Zuid-Afrika extra assistenten op het veld toe te laten. Dat heeft voorzitter Sepp Blatter gisteren bij de opening van een voetbalconferentie in Johannesburg gezegd. Hij vertelde dat het voorstel woensdag aan de orde komt tijdens de vergadering van de executive board in Kaapstad. Volgens Blatter heeft het incident met de handsbal van Thierry Henry aangetoond dat de scheidsrechters op het veld extra steun nodig hebben. Als het voorstel wordt aangenomen, moet de spelregelcommissie tijdens een vergadering in maart de wijziging fiatteren. Blatter vertelde ook dat de board zich buigt over een verzoek van Ierland het land als 33ste deelnemer aan de WK-eindronde toe te laten. De Ieren vinden dat ze door de handsbal van Henry in de beslissingswedstrijd tegen Frankrijk onrechtmatig zijn uitgeschakeld. (ANP)

Pechstein denkt niet aan stoppen

Door een onzer redacteuren

Berlijn, 30 nov. - De Duitse schaatsster Claudia Pechstein (37) denkt nog niet aan stoppen, ondanks haar schorsing van twee jaar wegens dopegebruik. „Het ziet er niet naar uit dat ik aan de Spelen deelneem, maar ik heb mijn loopbaan nog niet afgesloten”, verklaarde Pechstein in Bild am Sonntag. De succesvolste Duitse sporter bij de Winterspelen – vijf keer goud, twee zilver, twee brons – werd als eerste sporter geschorst omdat bloedwaarden verdachte afwijkingen vertoonden. De regerend Europees kampioene mag wel haar titels behouden. Pechstein verloor vorige week een beroepszaak bij sporttribunaal CAS en kondigde aan haar straf aan te vechten bij de burgerrechter.

Van Vlerken wint Ironman in Mexico

Cozumel, 30 nov. - Triatlete Yvonne van Vlerken heeft gisteren de Ironman in het Mexicaanse Cozumel gewonnen in een tijd van 9 uur, 6 minuten en 58 seconden. De Nederlandse had na 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer lopen een voorsprong van ruim een kwartier op de Britse Bella Bayliss. De Italiaanse Edith Niederfriniger moest als nummer drie ruim 23 minuten toegeven. Van Vlerken raakte eerder dit jaar haar wereldrecord kwijt aan de Britse Chrissie Wellington, die later ook de Ironman op Hawaii won. De nieuwe wedstrijd in Mexico stond voor de Nederlandse in het teken van revanche. Bij de mannen won de Belg Rutger Beke in 8.18.40. (ANP)

Onderscheiding oud-arbiter Derks

Zeist, 30 nov. - Oud-scheidsrechter Frans Derks (79) is gisteren koninklijk onderscheiden. De burgemeester van Zeist reikte de versierselen uit tijdens de vergadering betaald voetbal van de KNVB. Het bondsbestuur had hem voorgedragen voor een lintje wegens zijn bijzondere verdiensten voor de voetbalsport en zijn grote maatschappelijke inzet. (ANP)

Lees recent interview met Frans Derks op nrc.nl/sport

Stroetinga snelste in marathon A’dam

Amsterdam, 30 nov. - Schaatser Arjan Stroetinga (28) heeft zaterdag in Amsterdam de achtste wedstrijd om de Marathon Cup gewonnen. De Fries was de snelste in de massasprint. Bob de Vries eindigde als tweede, Ingmar Berga als derde. Bij de vrouwen won Carla Zielman. Janneke Ensing en Irene Schouten werden respectievelijk tweede en derde.(ANP)

Lees een recent portret van Stroetinga op nrc.nl/sport