Kort nieuws Kunst

Designprijs R’dam naar atlassen van Joost Grootens

Door onze kunstredactie

ROTTERDAM, 30 NOV. - De Rotterdam Designprijs 2009 (15.000 euro) is gisteren uitgereikt aan Studio Joost Grootens. De publieksprijs ging naar een samenwerkingsverband van vijf ontwerpers dat onder de naam Gorilla tot dit voorjaar een visuele column in de Volkskrant maakte. Bij deze tiende editie van de prijs gingen daarmee de belangrijkste prijzen naar grafische vormgevers. Joost Grootens kreeg de prijs voor vier atlassen die hij tussen 2003 en 2008 ontwierp: over het Knooppunt Arnhem-Nijmegen, de Limes, Vinexwijken en de Metropolitan World Atlas. Daarin combineert hij exactheid met schoonheid en weet hij volgens de jury „op innovatieve wijze tekst, cartografie, fotografie en infografie te combineren”. Grootens studeerde architectonische vormgeving aan de Rietveld Academie en ontwerpt sinds 2000 boeken. Zijn werkwijze wordt wel ‘grafische architectuur’ genoemd. Woensdag wordt zijn atlas over de Nieuwe Hollandse Waterlinie gepresenteerd.

‘Blijvend Applaus’ voor Ellen Vogel

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 30 NOV. - De actrice Ellen Vogel (87) heeft gistermiddag de Blijvend Applausprijs gekregen. De prijs is bedoeld voor oudere podiumkunstenaars die min of meer met stille trom afscheid hebben genomen. Ellen Vogel speelde haar laatste toneelrol in 2000, in de voorstelling Verzameld werk. Sindsdien was ze nog wel te zien in filmrollen, zoals De tweeling. In de nieuwe tv-serie Bernhard, schavuit van Oranje vertolkt ze de oude prinses Juliana. Ellen Vogel ontving de prijs (5.000 euro en een beeldje) uit handen van ex-premier Wim Kok, die tot haar vriendenkring behoort. In een kort dankwoord zei ze dat de onderscheiding, ondanks de vluchtigheid van het toneel, „bewijst dat er iets is blijven hangen dat genoeg de moeite waard is”.

Gouden Piramide terrein Dobbelman

Door onze kunstredactie

DEN HAAG, 30 NOV. - De Gouden Piramide, de jaarlijkse rijksprijs van 50.000 euro voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening, is zaterdag toegekend aan het terrein van zeepfabriek Dobbelman in Nijmegen. In opdracht van De Key/De Principaal, Talis en de gemeente kregen de fabrieksgebouwen een nieuwe bestemming. De jury waardeerde „zowel het sociaal-inhoudelijke als het architectonisch-stedebouwkundige resultaat. Het project ademt nog steeds de sfeer van het industriële verleden van dit gebied.”