Kort nieuws Economie

Gaswinning stuwt inkomsten van Rijksoverheid

Den Haag, 30 nov. - De Nederlandse overheid heeft vorig jaar een recordbedrag van 14,8 miljard euro binnengekregen uit gaswinning, 5 miljard meer dan in 2007. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt. Het is vooral aan deze inkomsten te danken dat 2008 werd afgesloten met een overschot van 2,7 miljard euro. De belastingopbrengsten stegen in 2008 minder hard dan in voorgaande jaren, mede door de kredietcrisis, aldus het CBS. De overheidsinkomsten namen de afgelopen tien jaar met ruim 75 procent toe, terwijl de aardgasbaten verviervoudigden. De stijging komt voor een belangrijk deel door de gestegen gasprijs. (ANP)

Indiase economie groeit 7,9 procent

New Delhi, 30 nov. - De Indiase economie is in de maanden juli, augustus en september met 7,9 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte de Indiase overheid vandaag bekend. De groei was hoger dan verwacht. In het voorgaande kwartaal groeide de economie nog 6,1 procent. Wel is een groot deel van de groei het gevolg van investeringen door de overheid. (ANP)

A380 had last van computerprobleem

PARIJS, 30 nov. - Een A380 van Air France moest vrijdag na te zijn opgestegen van de luchthaven van New York, na anderhalf uur omkeren omdat er een computerstoring was. Dat heeft een woordvoerder van de maatschappij vanochtend gezegd. Het toestel wist veilig te landen op Kennedy Airport. „Het was een klein computerprobleem dat ervoor zorgde dat de navigatie een beetje onnauwkeurig was”, aldus de woordvoerder. (ANP, AFP)