Kort nieuws Buitenland

Indiërs dronken radioactieve stof van centrale

Door onze correspondent

New Delhi, 30 nov. - In India zijn 55 werknemers van een nucleaire elektriciteitscentrale besmet geraakt toen ze water dronken dat was vervuild met de radioactieve stof tritium. De autoriteiten, die zeggen dat de veiligheid van de centrale niet in het geding is, vermoeden opzettelijke verontreiniging en hebben een onderzoek aangekondigd. Het incident deed zich vijf dagen geleden voor bij een kerncentrale in Kaiga, in het zuiden van India. Volgens de autoriteiten zijn de betrokken werknemers, van wie sommigen lichte ziekteverschijnselen vertoonden, na medische behandeling allemaal weer aan het werk gegaan. Het besmette drinkwater zat in een koeltank in een gebouw buiten de eigenlijke kerncentrale.

President Nguema wint verkiezingen

Malabo, 30 nov. - President Teodoro Obiang Nguema heeft, geheel volgens de verwachting, de verkiezingen in Equatoriaal Guinee gewonnen. De voorlopige uitslag blijft echter achter bij de voorspelling van Obiang Nguema: met een kwart van de stemmen geteld beschikt de president over 96,7 procent van de stemmen, terwijl Obiang Nguema had gezegd de 97,1 procent uit 2002 te zullen verbeteren. President Obiang Nguema kwam in 1979 aan de macht via een staatsgreep.

(Reuters)

Nieuwe leider Griekse oppositie

Athene, 30 nov. - De grootste oppositiepartij in Griekenland, de conservatieve Nieuwe Democratie, heeft Antonis Samaras (58) gisteren gekozen tot nieuwe leider. Hij volgt ex-premier Kostas Karamanlis op, onder wiens leiding de partij begin oktober de verkiezingen verloor, na vijf jaar aan de macht te zijn geweest. De econoom Samaras, die in de laatste ND-regering minister van Cultuur was, versloeg in de strijd om het ND-leiderschap oud-minister Dora Bakoyannis van Buitenlandse Zaken. Waarnemers zien in de uitslag een voorbode van een rechtsere koers van de ND-partij. (AP, Reuters)

Hadj gespaard voor Mexicaanse griep

Mekka, 30 nov. - Tijdens de zojuist afgelopen Hadj, de grote bedevaart naar de islamitische heilige plaatsen in en rond Mekka, zijn slechts 73 gevallen van Mexicaanse griep geconstateerd, zo hebben de Saoedische autoriteiten gisteren bekendgemaakt. Dezen hadden zich vooraf zeer bezorgd gemaakt over de mogelijkheid van een epidemie onder de 2,3 miljoen pelgrims, die zich dagenlang op een relatief klein gebied ophielden. Evenmin hebben zich grote ongelukken voorgedaan, zoals in eerdere jaren nogal eens gebeurde, aldus een woordvoerder van de Civiele Bescherming. (AFP)

Regering wint in regio’s Slowakije

Bratislava, 30 nov. - De regionale verkiezingen in Slowakije zijn gisteren overtuigend gewonnen door de regerende coalitie van de socialistische premier Robert Fico. Behalve in hoofdstad Bratislava werd, in twee rondes, in alle regio’s gewonnen. De economische crisis, die de Slowaakse auto-industrie zwaar heeft geraakt, lijkt de populariteit van Fico nauwelijks te hebben aangetast. De opkomst was laag, rond de 20 procent, maar de uitkomst is een zware tegenslag voor de Slowaakse oppositie: over zeven maanden worden landelijke verkiezingen gehouden. De drie coalitiepartijen in de regering – een mengsel van populisten en oud-communisten – controleren nu zeven van de acht regio’s in Slowakije. (AFP)

Meisje gegeseld om ‘indecente’ rok

Khartoum, 30 nov. - Een 16-jarig christelijk Soedanees meisje heeft vijftig zweepslagen gekregen omdat zij op straat in de hoofdstad Khartoum een als indecent beoordeelde rok had gedragen. De straf werd direct na de uitspraak uitgevoerd. Dat heeft haar advocaat zaterdag meegedeeld. De zaak toont verwantschap met die van de activist Lubna Hussein, die deze zomer wegens het dragen van een „indecente” broek tot veertig zweepslagen werd veroordeeld. In hoger beroep werd zij tot een boete veroordeeld die vervolgens door de officiële Soedanese journalistenbond werd betaald. (AFP)