Kort nieuws Binnenland

Minister Koenders: ontwikkelingswerk Uruzgan gaat door

Kabul, 30 nov. - Ontwikkelingsprogramma’s in de Afghaanse provincie Uruzgan zullen na het vertrek van de Nederlandse militairen zoveel mogelijk worden voortgezet. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) heeft dat vandaag duidelijk gemaakt na afloop van een driedaags bezoek aan Afghanistan, waaronder Uruzgan. Koenders voerde gesprekken met vertegenwoordigers van de Afghaanse regering. Volgens Koenders is er veel bereikt door de gezamenlijke inzet van ontwikkelingssamenwerking en militairen in Uruzgan. Het is volgens hem van belang dat corrupte ambtenaren en politiefunctionarissen worden ontslagen. „Zolang daar geen garanties voor zijn, zal Nederland geen nieuwe bijdrage van 25 miljoen euro overmaken naar het wederopbouwfonds.” (ANP)

Celstraf en tbs voor doden eigen baby’s

Door onze correspondent

Almelo, 30 nov. - De rechtbank in Almelo heeft de 24-jarige studente Marike H. uit Enschede veroordeeld tot anderhalf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag op haar twee baby’s. Ze heeft de kinderen direct na de geboorte gedood. Het vonnis komt overeen met de eis van de officier van justitie. De rechtbank acht de kans op herhaling aanwezig als de vrouw niet wordt behandeld. H. hield beide zwangerschappen verborgen, en doodde de kinderen uit angst voor ontdekking. De baby’s die ze ter wereld bracht, in november 2006 en in mei 2008, kwamen door verstikking om het leven. H. verstopte de lijkjes bij een garagebox in de buurt van een studentenhuis waar ze woonde, en op zolder bij haar moeder.

Fiscus zoekt De Roy van Zuydewijn

Amsterdam, 30 nov. - De Belastingdienst is op zoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn wegens een belastingschuld. Dat blijkt uit een advertentie van de belastingdeurwaarder, afgelopen vrijdag in Het Parool. De fiscus weet niet waar ‘de blauwe envelop’ voor De Roy van Zuydewijn bezorgd moet worden, omdat de ex-echtgenoot van prinses Margarita „thans zonder bekende woon- en/of verblijfplaats binnen en buiten het Koninkrijk” is. Hoeveel De Roy van Zuydewijn verschuldigd is aan belastingen, is onbekend. De Belastingdienst verstrekt geen informatie over individuele zaken, meldde de dienst gisteren. (ANP)

Ambulancewerkers met bier bekogeld

Gorredijk, 30 nov. - Ambulancepersoneel is in de nacht van vrijdag op zaterdag in een woning in Gorredijk (Friesland) met een fles en een tray bier bekogeld. De twee belagers waren boos omdat de broeders hen niet naar het ziekenhuis wilden brengen. De mannen hadden het alarmnummer gebeld, omdat een van hen medische zorg nodig zou hebben. Het ambulancepersoneel stelde vast dat hij niet mee naar het ziekenhuis hoefde. De hulpverleners werden daarop ernstig bedreigd, meldde de politie. Het tweetal werd door de politie aangehouden. (ANP)

Duitse betoging om Vliegveld Twente

Nordhorn, 30 nov. - Een paar honderd mensen hebben zaterdag in de Duitse grensplaats Nordhorn gedemonstreerd. Zij vinden dat het Vliegveld Twente gesloten moet blijven. Medio volgende maand valt het besluit of de luchthaven een doorstart maakt. Milieugroepen en burgers vrezen geluidsoverlast en een aantasting van het milieu. Nordhorn ligt op 25 kilometer van Vliegveld Twente. De regionale luchthaven is sinds 1 januari 2008 gesloten na het vertrek van de militaire basis. (ANP)