Koers verdeelt Vlaams Belang

Het Vlaams Belang, jarenlang één van de meest succesvolle extreemrechtse partijen in Europa, wordt verdeeld door interne strijd. Inzet is de toekomstige koers van de partij.

Een aantal prominente leden van de partij wil dat het Vlaams Belang zijn toon matigt. De kritiek richt zich met name op Filip Dewinter, het Antwerpse kopstuk van de partij. Europarlementariër Frank Vanhecke, die jarenlang samen met Dewinter leiding gaf aan de partij, liet gisteren weten ontslag te nemen uit het partijbestuur. Enkele andere vooraanstaande leden zijn ook opgestapt .

Dit jaar leed het Vlaams Belang voor het eerst een afgetekende nederlaag. Bij verkiezingen voor het Vlaamse parlement kreeg de partij 15,3 procent van de stemmen. Vijf jaar eerder was de partij, toen nog Vlaams Blok geheten, met ruim 24 procent nog de tweede partij van Vlaanderen.

Grote verrassing bij de laatste verkiezingen was de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), die bijna vanuit het niets ruim 13 procent van de stemmen kreeg. De N-VA pleit, net als het Vlaams Belang, voor Vlaamse onafhankelijkheid, maar doet dat zonder te waarschuwen voor ‘de islam’. De N-VA mocht meteen toetreden tot de Vlaamse regering. Voor het Vlaams Belang geldt nog steeds het cordon sanitaire – de afspraak van alle andere partijen dat ze niet samenwerken met extreem-rechts.

Sinds vorig jaar heeft het Vlaams Belang een nieuwe voorzitter, Bruno Valkeniers, afkomstig uit de Antwerpse haven. Hij hoopt in 2012 – dan zijn er gemeenteraadsverkiezingen – een einde te maken aan het cordon. Hij noemt het Vlaams Belang een „radicale partij”. Samenwerken met andere partijen moet mogelijk zijn, schrijft hij in een toekomstvisie. „‘Radicaal’ betekent dus niet dat men vervalt in nodeloos provoceren of in schuttingtaal.”

Maar tegenstanders van Dewinter hebben weinig vertrouwen in de nieuwe koers, omdat diens vertrouwelingen sleutelposities behouden. Dewinter liet gisteren in een reactie op het Zwitserse referendum over minaretten meteen weten dat die ook in Vlaanderen verboden moeten worden, en dat ook de bouw van moskeeën aan banden moet worden gelegd.