Jonge ploeg krijgt oorwassing

Nederland begon de Champions Trophy goed met een overwinning op Spanje.

Maar de „ploeg in opbouw” leed gisteren tegen Australië een recordnederlaag.

Valentin Verga from the Netherlands falls to the ground after colliding with Australian goal keeper Nathan Burgess during their game at the Champions Trophy field hockey tournament in Melbourne, Australia, Sunday, Nov. 29, 2009. Australia won the game 7-2. (AP Photo/Andrew Brownbill) AP

Als excuses voor de grote nederlaag tegen Australië (7-2) worden de jetlag en nieuwe samenstelling van het team aangevoerd door hockeybondscoach Michel van den Heuvel. Maar Nederland speelde gisteren in de tweede wedstrijd van de Champions Trophy gewoon erg zwak tegen de titelverdediger.

De ploeg van Van den Heuvel was zaterdag goed begonnen aan het jaarlijkse landentoernooi met een 3-2 zege op Spanje. Maar gisteren in Melbourne werden de hockeyers volledig van het veld gespeeld. Nooit eerder won Australië met zulke grote cijfers van Nederland, dat in de Champions Trophy ook nooit eerder met meer dan vier doelpunten verschil verloor. De bondscoach had het na afloop terecht over een „oorwassing”.

Een verklaring van Van den Heuvel voor het slechte spel was dat zijn spelers maar drie dagen konden acclimatiseren en nog last hadden van een jetlag. En dan is twee duels in 22 uur te veel, aldus de coach. De ploeg vertrok pas maandag uit Nederland omdat een dag eerder de laatste competitieronde van de hoofdklasse werd afgewerkt. De voorbereiding op het toernooi was minimaal. Slechts een deel van het team kwam begin november bij elkaar voor een oefenwedstrijd tegen België. De hockeyers van het gastland werden daarentegen ruim een maand geleden al teruggehaald naar Australië om zich op de Champions Trophy voor te bereiden.

Het inpassen van jeugdige hockeyers heeft dit toernooi voor Van den Heuvel prioriteit. De bondscoach selecteerde vijf jonge spelers, twee van hen – middenvelder Billy Bakker en spits Valentin Verga – debuteerden zaterdag tegen Spanje (3-2). Van den Heuvel beweert ondanks de grote nederlaag tegen Australië tevreden te zijn over het samenspel tussen de jeugdige en ervaren spelers. Hij vindt het knap hoe de jonge jongens zich aanpassen. „We zijn een team in opbouw. Spelen in een nieuwe samenstelling gaat altijd met pieken en dalen gepaard”, stelde de coach na de slechte prestatie tegen Australië. „In de wedstrijd met Spanje speelden we immers wel goed.”

Australië speelde fysiek sterk en oefende gedurende de hele wedstrijd druk uit op Nederland. Juist een aantal van de ervaren spelers was niet tegen de jagende Australiërs opgewassen. Zo probeerde Taeke Taekema, goed voor 202 interlands en met 43 doelpunten de topscorer aller tijden van de Champions Trophy, aan het einde van de eerste helft een aanval op te zetten. De bal werd hem echter gemakkelijk ontfutseld door de Australische spits Grant Schubert, die de fout van de strafcornerspecialist direct afstrafte met zijn derde doelpunt op rij.

De afgelopen jaren bleek de mentale weerbaarheid van de Nederlandse ploeg tijdens belangrijke toernooien een groot probleem. Zo wonnen de Engelsen tijdens het EK in augustus in de halve finale doordat ze in de laatste minuut van de tweede verlenging scoorden (2-1). En bij de Olympische Spelen in Peking konden de spelers zich vorig jaar niet meer voldoende motiveren na de verloren halve finale tegen Duitsland. Daardoor werden ze in de strijd om het brons met 6-2 door Australië verslagen. Toch maakt Van den Heuvel zich ook na de nederlaag tegen Australië geen zorgen. „We kunnen hier tegen”, concludeerde hij. „Tegen Zuid-Korea staan we er gewoon weer.”

    • Shari Kiljan