Iran bouwt tien atoominstallaties

De Iraanse regering heeft gisteren plannen goedgekeurd om tien nieuwe nucleaire verrijkingsfabrieken te bouwen. Dit is een flinke uitbreiding van het Iraanse nucleaire programma en gaat lijnrecht in tegen eisen van de Verenigde Naties om de verrijking van uranium te bevriezen.

Het besluit van de Iraanse regering komt twee dagen nadat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) Iran in een resolutie opdroeg zijn tweede, tot voor kort geheime, nucleaire verrijkingsinstallatie te sluiten. Het bestaan van die installatie kwam in september aan het licht – veel te laat volgens de regels. Iran noemde de resolutie van het IAEA „politiek gemotiveerd”. Het land stelt dat het recht heeft op een vreedzaam nucleair programma en heeft gedreigd om een einde te maken aan „vrijwillige gebaren” van samenwerking met het IAEA.

De atoomwaakhond van de Verenigde Naties waarschuwde vorige week dat het onderzoek naar Irans nucleaire programma is vastgelopen. In een ongebruikelijk harde verklaring zei Mohamed ElBaradei, het hoofd van het IAEA, dat er al geruime tijd geen antwoord komt op vragen over aspecten van het atoomprogramma die Iran moet ophelderen.

Het besluit van gisteren zal de spanningen tussen Iran en het Westen verder doen toenemen. Het Westen verdenkt Iran van de ontwikkeling van een kernwapen. De Verenigde Staten hebben de beslissing van de Iraanse regering scherp veroordeeld. Het Witte Huis sprak van een „ernstige schending” van de internationale nucleaire verplichtingen van Iran. De Britse regering noemde het voornemen een mogelijk opzettelijke schending van VN-resoluties. De VN-Veiligheidsraad eist dat Iran het verrijken van uranium helemaal bevriest, als garantie dat het geen kernwapens ontwikkelt.

Het IAEA stelde vorige maand voor om een groot deel van de Iraanse voorraad van laag verrijkt uranium verder te verrijken in Rusland en Frankrijk. Met de restvoorraad zou Iran niet bij machte zijn een atoombom te ontwikkelen. Maar Iran wilde zijn uranium niet naar het buitenland overbrengen. (AP, Reuters)