Internationaal kort

Rwanda en Frankrijk herstellen na drie jaar hun betrekkingen

Door een onzer redacteuren

Parijs. Na drie jaar hebben Rwanda en Frankrijk hun onderlinge betrekkingen officieel hersteld. De secretaris-generaal van het Elysée, Claude Geant, heeft daartoe gisteren een ontmoeting gehad met president Paul Kagame in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Kagame sprak telefonisch ook met de Franse president Nicolas Sarkozy. Rwanda verbrak de relaties met Frankrijk eind 2006, in reactie op het besluit van de Franse onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguière om internationale arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen negen kopstukken uit de entourage van Kagame. Bruguière beschuldigde Kagame en de zijnen van het neerschieten van het vliegtuig van de toenmalige president van Rwanda, Juvenal Habyarimana in april 1994. Kagame gaf destijds leiding aan het Tutsi-bevrijdingsleger dat streed tegen het Hutu-bewind van Habyarimana. Het neerhalen van Habyarimana’s vliegtuig vormde het startschot voor de genocide, die naar schatting 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s het leven kostte.

Boot in meer Congo gezonken: 90 doden

Kinshasa. Zeker negentig mensen zijn verdronken nadat een schip op een meer in Congo is gezonken. Dat heeft een radiozender van de Verenigde Naties, Radio Okapi, zaterdag gemeld. Het schip zonk woensdag in het Maindomemeer. Het schip mocht volgens de lokale autoriteiten geen passagiers vervoeren, maar er bevonden zich rond de 350 mensen aan boord. Meer dan 250 mensen zijn gered. In Congo laten veel mensen zich over het water vervoeren, ook als ze niet kunnen zwemmen. Het enorme land heeft slechts zo’n 480 kilometer verharde wegen. (AP)

Vier Amerikaanse agenten vermoord

Washington. Vier Amerikaanse politieagenten zijn gisteren doodgeschoten in een koffietent vlakbij Tacoma, Washington. De politie zei dat het om een doelbewuste hinderlaag ging. De agenten zaten in een koffiezaak in Lakewood voor het begin van hun dienst, toen een gewapende man binnenkwam en het vuur opende, aldus een woordvoerder van de politie. Twee werknemers van de koffiezaak en andere klanten bleven ongedeerd. „Dus we geloven dat dit een koele, berekende moord was op vier politieagenten”, aldus de woordvoerder. De verdachte wordt omschreven als een sjofele zwarte man, die tussen de twintig en dertig jaar oud is. De autoriteiten hebben een beloning van 10.000 dollar uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van de dader. (AP, BBC)

Corruptieonderzoek Franse ex-minister

CAYENNE. Een Franse onderzoeksrechter heeft zaterdag een voorlopige aanklacht wegens corruptie ingediend tegen de voormalige Franse minister Leon Bertrand. Dat heeft het kantoor van de aanklager in Fort-de France gezegd. Bertrand is op het Frans-Caribische eiland Martinique gearresteerd. Hij was van 2002 tot 2007 minister van toerisme in de regering van voormalig president Jacques Chirac. De aanklacht is gericht tegen mogelijke corruptie in een andere post die Bertrand in dezelfde periode bezette, namelijk als voorzitter van een gemeenteraad in het westen van Frans-Guyana, een van de Franse overzeese departementen. De rechter onderzoekt of Bertrand in die functie steekpenningen ontving van ondernemers die in ruil daarvoor bouwprojecten kregen toegekend. (Reuters)

Ontsnapte crimineel gepakt in Duitsland

Essen. De Duitse politie heeft gisteren één van de twee criminelen opgepakt, die donderdag uit een gevangenis in Aken ontsnapten. Het gaat om de 50-jarige Michal Heckhoff, die onder meer vastzat voor moord. Omstanders hadden de vluchtauto van de criminelen zien staan en de politie gewaarschuwd. De criminelen kregen bij hun ontsnapping uit de gevangenis hoogstwaarschijnlijk hulp van binnenuit. (AP)