Indiërs dronken radioactieve stof

In India zijn 55 werknemers van een nucleaire elektriciteitscentrale besmet geraakt toen ze water dronken dat was vervuild met de radioactieve stof tritium. De autoriteiten, die zeggen dat de veiligheid van de centrale niet in het geding is, vermoeden opzettelijke verontreiniging en hebben een onderzoek aangekondigd. Het incident deed zich vijf dagen geleden voor bij een kerncentrale in Kaiga, in het zuiden van India. Volgens de autoriteiten zijn de werknemers, van wie sommigen lichte ziekteverschijnselen vertoonden, na medische behandeling allemaal weer aan het werk. De directeur van de centrale en minister Chavan van Wetenschap en Technologie zeiden dit weekeinde dat er geen schade aan de installaties is vastgesteld en dat ook niet is gebleken dat er veiligheidsprocedures zijn geschonden. Daarom wordt er gedacht aan opzet. „Het zou het werk kunnen zijn van een ontevreden werknemer”, zei minister Chavan. (NRC)