Gokmaffiosi zijn reclamemakers

De Chinese gokmaffia is veel slimmer dan wij denken. Van een afstandje kijken de Aziaten handenwrijvend toe hoe eens in de zoveel tijd in Europa zéér verontruste berichten over list en bedrog naar buiten komen. Daaruit moet steeds blijken dat de sport structureel verrot is. Een internationaal netwerk van criminelen zou op grote schaal trainers en spelers omkopen om zo de uitslagen te manipuleren.

Onlangs was het weer zover. In Duitsland brachten het Openbaar Ministerie van Bochum en de politie naar buiten dat bij liefst tweehonderd wedstrijden in Europa fraude en manipulatie worden vermoed, in de meeste gevallen in lagere regionen. Volgens het Duitse OM zijn negen landen betrokken bij de malversaties; Nederland hoorde daar aanvankelijk niet bij. Zover zijn we als voetballand kennelijk al afgezakt, denk je dan in eerste instantie.

Maar gelukkig komt Nederland dankzij de Canadese onderzoeksjournalist Declan Hill en de Belg Karl Dhont, die belast is met corruptiebestrijding bij de UEFA, alsnog op de lijst. Beiden wezen de KNVB erop dat er wel degelijk „verdenkingen ten aanzien van een aantal wedstrijden bestaan”. Het zou wel om veel geld gaan en er zouden grote bedrijven achter zitten.

Ene ‘zuster Chen’ van de Chinese website 05026.com ‘bevestigde’ in deze krant maar al te graag dat het Nederlandse voetbal gecorrumpeerd is. „We hebben overeenkomsten met de trainers en de spelers over wie wint en wie zal verliezen. We weten de exacte eindstand”, stelde ze. Als voorbeeld werden wedstrijden in de eerste divisie genoemd.

De Chinese gokmaffia keek tevreden toe en zag het aantal klanten op hun sites waarschijnlijk snel toenemen. Binnenkort zal er vast ergens in Europa – misschien wel in Nederland – een scheidsrechter, een enkele trainer en wat spelers worden gearresteerd. Wedden dat het daarna weer stil blijft totdat de gokmaffia een nieuwe reclamecampagne lanceert?

Koen Greven

    • Koen Greven