Enquête: Opstelten gewenste voorzitter koepel NOC*NSF

Ivo Opstelten is de beste kandidaat om Erica Terpstra op te volgen als voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. Dat is de uitkomst van een enquête van de website Sport Knowhow XL.

Door de bijna 800 deelnemers aan het onderzoek werd de naam van de oud-burgemeester van Rotterdam 234 genoemd. Er kon worden gekozen uit twintig namen, van wie er maximaal drie mochten worden aangekruist. Na Opstelten, sinds enige tijd voorzitter van de Council Olympisch Plan 2028, werd oud-tennisser Richard Krajicek het vaakst genoemd. Hij kreeg 188 stemmen, achttien meer dan oud-hockeyer André Bolhuis, die als bestuurskandidaat van NOC*NSF de meest waarschijnlijke opvolger van Terpstra is. Vierde werd oud-minister Pieter Winsemius met 166 stemmen en vijfde, met één stem minder, IOC-erelid Hein Verbruggen.

Andere namen die relatief vaak werden genoemd zijn: oud-staatssecretaris Clémence Ross (108), hockey-bonddirecteur Johan Wakkie (108), oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart (82), oud-IOC-lid Els van Breda-Vriesman (72) en oud-KLM-topman Leo van Wijk (72).

Volgens eigenaar Peter Hopstaken van Sport Knowhow XL geeft de enquête een representatief beeld, omdat hij kon vaststellen dat voornamelijk bij sport betrokken mensen hebben gereageerd. Gesplitst naar sector blijkt Opstelten ook de wenskandidaat. Daarbij valt op dat de voorkeur van de sportbonden – de leden van NOC*NSF die de voorzitter moeten kiezen – niet naar Bolhuis uitgaat. Op hun wensenlijst staat Opstelten één, Winsemius twee en Bolhuis drie. Ook bij de overheidsvertegenwoordigers en in het bedrijfsleven is Opstelten favoriet.

Verder leerde de enquête dat 62 procent wil dat de onbezoldigde functie een betaalde baan moet worden. En 65 procent is van mening dat de voorzittersfunctie niet in de daarvoor gestelde twintig uur per week vervuld kan worden.

Voor de uitslag van de enquête zie www.skxl.nl